Това е един от сложните знаци в зодиака. Те са вторият земен и вторият променлив знак в хороскопа.  Сложността идва може би и от позицията на знака. Това е последният знак от аз зоната. След като човек се е изградил като личност, разбрал е къде се намира и от кого е заобиколен, разбира и че трябва да служи на другите. Девата е този мост, които прави контактът между аз и другите. Затова и знакът се свързва с идеята за комуникацията.
В езотеричен план Девата се свързва с духовната майка, тази която образова и възпитава, а Ракът се свързва с биологичната майка, тази, която ни дава живот. Това е така. Девите са обикновено много начетени хора, които знаят сякаш от всичко по нещо. Освен това като представители на земен знак, те са грижовни хора, които умеят да създадат домашен уют.
Девите имат невероятното качество да мимикрират – да се променят според средата. Ако не сте близки на един човек Дева, може и да не разберете как се чувства точно. Девите винаги се опитват да са весели и приятни и почти винаги успяват да бъдат такива. Трудното е ако ги видите от неприятната им страна, която много прилича на тази на Скорпиона –критични, ценични и много недоволни.
Девите също не обичат да говорят прекалено за чувства и за сантименталности, защото са социални същества, освен това са умни и много логични. В едно крайно материално общество не е много добре прието да се говори за дълбоки емоции и човек да разкрива душата си пред неправилните хора. В такъв тип общество емоциите се смятат за слабост, затова и девите не обичат да ги демонстрират. Освен това изборите, които правят Девите са често логични, а не толкова емоционални, но ако все пак направя емоционален избор, то много често съжаляват.
Ако трябва да сме чести девите като всички хора имат своите емоции и точно при тях са много силни. Девите обичат да имат стабилни партньори и да се радват на взаимност в една връзка. Иска им се отношенията да са искрени и да има доверие между партньорите, което да изгради стабилността.  Когато това не се случи, девите обиковено са много наранени и тогава показват лошото си лице – едни безкрен словестен поток от упреци и от мърморене. Лесно се разочароват и понякога тълкуват прекалено песимистично една ситуация.
Жените-Дева са неукротими във всяко едно отношение. Докато са млади са толкова амбициозни и искат да постигнат толкова много, че понякога и те се объркват накъде са тръгнали. Обикновено една жена Дева знае как да изглежда и как да се държи и това я прави много привлекателна в очите на мъжете. Жените Дева, ако си наумят нещо, никой не може да ги спре – като топчето пинг-понг са – отскачат и пак се връщат, докато не стане това, което искат.
Мъжете Дева са по-меката част от знака. Те са по-сговорчиви, по-търпеливи, по-мили и може би по-разумни. Те също са така амбициозни и комбинативни, умни и чаровни, но не по този краен начин, по който са жените от знака. Един мъж от знака на Девата може да бъде укротен и опитомен, може дори понякога да бъде пречупен, това  обаче не се отнася до жената-дева.

По природа Девите не са лоши хора и ако могат ще ви помогнат. Рабира се, ако им дължите някаква услуга, това ще е още по-добре за тях, но по-добре е някой да ти помогне и ти да му върнеш услугата, отколкото никой да не ти се притече на помощ. Тъй като Девите са много изпълнителни, то ако се наемат да ви помагат, разчитайте, че всичко ще бъде свършено добре. Същото се отнася и до работата, която изпълняват и задълженията, които са им дадени.
5 неща, които трябва да знаете за Девите:
1. Ако ги смятате за критични, то не може да си представите колко критични са те най-вече към себе си.
2. Девите са много практични хора, които не може да мотивирате, ако не им обясните добре каква е ползата от това, което правят.
3. Тези хора имат способността да запомнят всичко, интересуват се от всичко и могат да ви смаят с всякаква, често напълно ненужна, но много впечатляваща информация. Внимавайте какво споделяте с тях – ще бъде завинаги запомнено!
4. Ако искате един човек Дева до вас да се чувства добре, то работете позитивно по самочувствието му, защото Девите  са способни сами да си го унищожат понякога.
5. Понякога Девите са много дребнави и много фиксирани в детайла. Не им се дразнете, защото те винаги искат да са сигурни във всичко, да проверят всичко, да се информират за всичко. Те имат качеството да се съмянват в информацията, в себе си, във вас. Това е част от тях, не се опитавайте да го променяте, просто го приемете. 

                         
                               Ако искате да прочетете повече за този знак, натиснете тук.