Стигнахме и до най-зрелия знак в зодиака – този на Козирога.  Този знак се свързва с началото на зимата и е първият знак, при който егото е напълно размито и е потопено в сферата на социалното.
Това прави козирога една от най-социалните зодии. За един козирог е много важен образът, който има в обществото и начина, по който е възприеман. Козирогът обикновено знае как се случват нещата и ги прави „ както трябва”. Затова често представителите на този знак изглеждат „както трябва”, държат се и мислят по същия начин.
Козирогът се свързва с идеята за кариерата. Кариерата е едно от най-ярките постижения в социален план и е чудесно място, в което един козирог може да се представи в най-добрата му светлина. Противно на очакването, работата с един козирог е лесна и приятна, защото той често е убеден, че никой не може да свърши нещата по-добре от него и той поема голяма част от напрежението и хамалогията. Ако работите обаче за козирог трябва да знаете, че от вас ще се изисква да работите по стриктни правила, дисциплинирано и целеустремено. Козирога няма само да ви командва, но и ще ви покаже как става това. Точно както прави бащата с детето си…
Козирогът олицетворява бащата, авторитета. Всички козирози носят в себе си известна доза респескт. Той често се изразява в студеното им и премерено отношение, което държи неподходящите хора на дистанция. Когато един козирог ви стане близък, това също не е лесно, тогава вие виждате и неговата емоционална страна, с която представителите на знака не се справят много добре. Това не означава, че козирозите нямат емоции– напротив имат и то много – но им е трудно да намерят винаги адекватна форма, под която да ги изразят.
 Козирог се свързва с бащата, а бащата се свързва с условната любов. За да те обича баща ти трябва да постигнеш нещо, да се докажеш, да го накараш да се гордее с теб. Същото се случва и с козирозите – често ще получавате оценка от логична гледна точка, на базата на това какво сте направили по отношение на връзката ви.
Козирогът се свързва с отговорността и зрялото поведение. Отговорносттае може би това, което кара представителите на този знак да съществуват. Идеята за отговорност и дълг се разбира от всеки козирог различно, но при всички е много силно представена. Когато прави нещо, един козирог полага всички усилия то да се случи добре, повери ли му се дадена отговорност, то той изпълнява всичко последователно, методично и никой не може да го спре по пътя му. Оттук идва още един от трудните моменти при този знак – често представителите му са толкова целеустремени и полагат толкова усилия в социален план, че обикновено пренебрегват най-близките си хора.
Тъй като козирога живее „както трябва”, той често успява във всичко, с което се заеме – от бизнес, до политика, готварство, театър, сцена, музика, т.н. Най-големите звезди са от този знак. Те са толкова грандиозни, толкова звездни и толкова величествени.Такива звезди са Елвис Прасли, Далида, Ани Ленъкс, Андирано Челентано, Марлене Дитрих, Дейвид Бауй,т.н.  Всеки един козирог може да бъде такъв на сцена – там е негото място, там той се чувства прекрасно. Като казвам сцена, нека това бъде разбрано както буквално, така и метафорично.  
Не е толкова лесно обаче за козирозите в сферата на дома, там където трябва да се комуникира основно на емоционално равнище, там където няма сцена и публична изява. Козирозите пак се опитват да бъдат строги, но справедливи и в дома си, но понякога това не е достатъчно, когато едно дете има нужда от безусловни компромиси , нежност и грижа, в такива моменти не е удачно да си строг, но справедлив.
А  накрая ще ви споделя любимото ми езотерично тълкуване на знака на козирога. Козирог управлява физическата смърт на човека, както и духовното му раждане, защото именно то идва, след като душата напусне тялото…
5 неща, които трябва да знаем за Козирога:
1.  Козирозите често следват максимата :” Защо да е лесно, като може да е трудно?”
2.  Във връзка с предишното твъдение… усилията за козирога нямат значение, защото той постига целите си на всяка цена, колко и да е висока тази цена.
3. Ако живеете с козирог и искате да го запазите за дълго в живота си – никога, каквото и да се случи, не му казвайте, че се е провалил. Провалът може да съсипе един Козирог, дори да го демотивира да живее.
4. Не се оплаквайте, че козирозите са неемоционални хора, това не е така. Един ден ще видите емоциите им. Никога няма да забравите този ден.
5.  Това ,което може би трябва да знаете за козирозите е, че те са големи идеалисти, много са крайни, много са мрачни, много са справедливи, много са точни и са много отговорни.
    
                   Ако искате да прочетете повече за този знак, натиснете тук.