Едно от езотерични тълкувания на знака на Козирога е портата на смъртта. Какво означава това? Козирогът се свързва с физическата смърт и с духовното пробуждане. Когато един човек е духовно осъзнат, той не вижда до такава степен лошото в другите, разбира ги, по-лесно им прощава. Когато един човек излезе от живота ни, то той “минава през портата на смъртта” за нас = излиза от живота ни.

 Тъй като човешката психика е създадена да помни предимно положителните моменти от миналото с цел да се запази, така и ние помним предмино хубавите моменти, отнасящи се до хората, с които сме се разделили. За да помним лошите, за да предизвикват отново емоциите ни, това означава, че ние ги преживяваме всеки един ден и реално не сме пуснали човека да си тръгне от живота ти, независимо колко отдавна се е случила физическата раздяла.
 
Портата на смъртта е метафоричен израз за “пускането” на старото и за старта на новото начало. Тя символизира пречистването от старата негативна енергия, за да се поставят на здрави основи новите взаимоотношения.

Например много често, когато мислим за хора, с които вече не поддържаме отношения – бивши приятели или починали роднини, ние си спомняме само добрите моменти и тотално забравяме за проблемите, които сме имали помежду си. Това означава, че уроците, които са ни донесли тези хора, ние сме усвоили добре и сме преминали напред.

А друг път – само при споменаването на името на определен човек в главата ни нахлуват негативни спомени и ни заливат бурни емоции – гняв, ненавист и дори омраза. В този случай ние не сме успяли да отработим урока си и не сме приключили със стария човек – това означава, че може би ще трябва да си “доизасним” нещо с него или че ще срещнем друг – подобен на първия, с които да успеем да завиршим започнатото и да продължим напред по-мъдри.

Именно мъдростта стои в основата на това познание. А мърдостта е една от основните характеристики на знака на Козирога