Това е една от двете най-важни оси в астрологията, защото тя се свързва с началото на всичко. Това е оста, по която всеки един от нас се изгражда като личност, а след това се научава да контактува със заобкалящия го свят.
В астрологията Овенът се свързва с идеята за „аз”. Разбира се, че в началото на всичко трябва да имаме човека, а след това да започнем да му даваме качества и задачи- без човека, няма да има кой да притежава тези качества и кой да изпълнява задачите.
Овенът е първият знак и той се свързва с първичната мъжка енергия, която още е сама за себе си и не е приминала през никакво рафиниране. Тази енергия пък е крайно рафинирана при опозоционния знак – Везни.  Като първи знак Овенът се свързва с началото, със самоналагането, с егоизма. Дори бебето, когато се роди и е просто себе си, то е като чистия вариант на Овена. То  се интересува от това да е подсушено, нахрането и напоено. То защитава себе си по един първичен начин, защото още не знае как да комуникира с другите.
Идеята за другитевече се явява при знака на Везните. Те се свързват с „ти”. Смята се, че душата е натрупала достатъчно познания за себе си и се е научила как да бъде част от семейство, как да контакрува с хора на същите години, как да е част от цяло и тогава тя започва да се оглежда в очите на другите. Това се случва при знака на Везните. Това е един от двата огледални знаци в астрологията.
 За Везните хората са много важни, както и тяхното мнение. Везните умеят да бъдат партньори, именно защото са много компромисни и могат да поставят себе си на второ място. Без знанията, които ни дават Везните, не би имало нито една хубава и дългорайна връзка.
Егото при Везните е много рафинирано и дори понякога липсва. Везните знаят как да накарат другите хора да работят за тях, знаят как да ги мотивира и как да изградят една хармонична връзка с тях.
Везните са толкова важни колкото и Овена. Знакът на Овена дава началото на тази редица, която се свързва с аз-а: моите пари, моята заобикаляща среда, моето семейство, моята творческа енергия, моята работа.
 Знакът на Везните дава началото на тази редица, която се свързва с другия човек: твойте пари, хората, които са по-далече от мен, социалната среда и приятелите, емоционалната отдаденост, като всяка една от тези теми е свързана с образа на другия в нашия живот.
По какво си приличат?
Като всяка двойка опозиционни знаци и тези двата много си приличат. Всеки Овен носи в себе си копнежа да има добро и хармонично партньорство, да има кой да го обича, да се цени, да го уважава и да му се радва. Това е и мотивзацията на Овена да превъзмогне егото си – желанието да се свърже с другите хора. Не успее ли, той става един затворен и агресивен човек.
Всяка Везни от своя страна иска да наложи себе си, да има авторитетна позиция, да в уважават и зачитат другите. Това е и мотивацията на Везната да спре да се съобразява до безкрайност. Когато обаче Везната прекали в тази насока тя се превръща в един студен и авторитарен човек, който не може да събуди симпатия в никого, а налага себе си чрез страх и манипулации.

Какви са взаимоотношенията между тях?
Взаимоотношенията между тези два знака са много крайни, каквато е и природата им. От една страна много се привличат и могат да бъдат чудесни партньори за цял живот, които да се наслаждават на много голяма хармония във връзката.
 Скарат ли се, обаче стават непримирими врагове и се избягват за цял живот. И двата знака са много крайни и затова и реакциите им са такива.
Няма мен без теб и теб без мен
В това се крие и важността на тази ос – човек първо изгражда себе си на собствените си усилия, а след това на базата на интеракцията с другите хора. Само по този начин човек е завършен. Темите за аз-а и партньорството са много важни в живота на всеки един човек. Те са и много свързани – какъвто човек си, такива партньори привличаш.  Корекциите в една от сферите дават промени и в другата.