Това е най-динамичната ос, която ни кара да се движим както във физически план, така и в мисловен. При тези два знака може би най-много се усеща променливия характер. При тях има едно постоянно търсене на истината, едно интелектуализиране, което на моменти дори стига до крайност.
Тези два знака се свързват с образованието и обучението, разбира се и с идеята за комуникация, която е характерна за всички променливи знаци. Поради тази причина тези два знака  често имат препрадки към ранната възраст на един човек, до и около 20-та му година. Винаги представителите на тези два знака запазват в себе си младежкия дух и любопитството към живота. Това ги прави много приятни и предпочитани събеседници, които дори на 50 години могат да реагират по един подчертано младежки начин.
Независимо от всичко тези два знака много се различават. Близнакът се свързва с пространствената и мисловна представа за „тук”. Близнаците са много конкретни хора, които се мотивират, ако виждат краткосрочните цели. За Близнака след 5 дни звучи като никога. Нещата се случват именно тук и сега. Това придава на Близнака една своеобразна импулсивност, но и практичност.
Представителите на този знак са много фокусирани върху днес – това е важното за тях. Вчера вече отмина, а утре могат да се случат прекалено много неочаквани неща. Затова важността пада на днес. А от днешния ден Близнакът иска всичко – цялата любов, цялото внимание, всички резултати, няма време да чака. Разбира се това е едно напрежение, с което се отличават всички представители на този знак – при някои от тях е по-видимо, при други нещата се случват под повърхността.
Близнаците решават проблемите си тук и сега. Това ги прави чудесни що се отнася до краткосрочни цели, защото знаят как ще се получат нещата и те реално се получават добре.
От другата страна се намира знака на Стрелеца. Това са хора, за които „тук” няма много голямо значение, те се интересуват от „там”. Стрелците са знак, който се свързва с висшата мисъл, с религиите, с дълбоките учения, с информацията, която се крие зад фасадата. В това са силни Стрелците – те хващат целия смисъл и  много бързо го разбират, но често им липсва поглед над детайла, просто защото за тях той е скучен и отегчителен.
Всичко, което се свързва с тук и сега за Стрелците е скучно. За тях е важно какво ще стане утре, след 1 година, но най-много обичат да разказват какво ще стане след 10. Стрелците са чудесни, когато се налага да се поставят дългосрочни цели. Сами по себе си те са  като далекогледите хора – не виждат пред носа си, но много добре виждат какво се случва на 10 километра от тях. Техният поглед винаги е насочен към бъдещето и това, което се случва „там”.
Затова и Стрелците са много добри в изучаването на чужди езици, имат интерес към чуждите култури, интересуват се от много неща, но често им липсва детайла. Те са нетърпеливи сами по себе си и бавните и детайлни неща просто не са по вкуса им.
Стрелците решават проблемите си там. Затова и са склонни да вярват, че ако заминат много на далече, то проблемите им ще се решат сами. А и това често обаче става, защото енергията около тях се променя и те лесно се адаптират към новата и положителната среда. Трудното и непосилното става да се върнат тук и да се изправят още един път срещу ежедневните си проблеми.
Независимо че има много голяма симпатия и привличане между тези два знака, то когато се стигне до решаване на общи проблеми, може да имаме леки разминавания и напрегнати моменти. Ако Близнака иска да остане тук и да се справи с проблемите на ежедневието, то Стрелецът предлага веднага да се замине на далече и така да се спасят от проблемите. Скоростта, с която се движат тези знаци е различна, целите им също.
Ако се обединят в професионален план обаче се получава едно прекрасно сътрудничество, в което се спазват както краткосрочните, така и дългосрочните цели. Прекрасни резултати могат да се получат от такова сътрудничество.
Важността на тази ос в астрологията е много голяма, защото именно тя ни учи как да се движим в пространството, в мислите, относно целите ни. Също така тази ос ни показва и как да комуникирамеактивно със заобикалящия свят –този в нашата непосредствена близост, както и този, които се свързва с чуждото и още непознатото.  Тези ос ни учи как да сме гъвкави и непостоянни, но за сметка на това подвижни и способни да се адаптираме, а това е едно много ценно познание.