По астрологичната карта на човек могат много точно да се дефинират проблемите, които има в емоционален и здравословен план. Хората, които се занимават с езотеричното познание, знаят, че едно от телата, които притежава човек е именно астралното тяло. То е директно свързано с позицията на планетите и оказва влияние на нашето здраве.  При самото раждане на детето има една запечатана информация за здравословното му състояние на базата на планетите в този ден и в тази минута.
 Всяка една част от тялото се свързва с определен зодиакален знак. Зодиакалните знаци са интепретационни интрументи в астрологията и притежават различни тълкувания в различните дялове на астрологията.
Знакът на Овена отговаря за устройството, развитието и болестите на главния мозък, главата, горната челюст. Това са много темпераменти хора, които често прегряват и имат болки в главата. Това е и ерогенната им зона.
Знакът на Телеца отговаря за врата, ушите, долната челюст, шията, глътката, сливиците, гърлото, гласните връзки, жлезите с вътрешна секреция – най-вече щитовидната жлеза. Телците са хората, с които се свързва стабилността- именно шията дава стабилността на главата. Често това са хора, които си премълчават за да има хармония и затова ги боли гърлото.
 Знакът на Близнаците отговаря за раменете, ръцете, белите дробове, дихателната система – плевра, бронхи. Първият въздушен знак, който логично се свързва с белите дробове. Освен това променливия характер на Близнаците и раздвоението им често се свързват с проблеми с нервите.
Знакът на Рака отговаря за гръдния кош, гърдите, млечните жлези, стомаха, лимфните възли. Знакът на майката се свързва с гърдите. Силната емоционалност на знака дава известно притеснения, което се отразява на стомаха им.
Знакът на Лъва отговаря за сърцето, плещите, гърба, гръбначния стълб, сълнчевия сплит, симпатичната нервна система. Лъвовете приемат всичо със сърцето си и именно то страда най-много при тях.

Знакът на Девата отговаря за червата и жлезите с вътрешна секреция в стомашната област – панкреас, слезка. Знакът на детайла се свързва със сложната система на червата и жлезите- там, където всичко трябва да се сучва с ред и с дициплина.
Знакът на Везните отговаря за бъбреците, отделителната система, кръста, надбъбречните жлези, слабините, и детеродните органи. Колебанието на Везните често се отразява на бъбреците им, органът, които най-често страда когато загубим увереност в себе си.
Знакът на Скорпиона отговаря за полово-отделителната система – яйчници, външни полови органи, матка, пикочни канали , апендикса, половите жлези. Знакът на секса се свързва с половите органи. Това са и органичте, които най-често страдат при Скорпионите.
Знакът на Стрелеца отговаря за бедрата и артериалната кръвоносна система, черен дроб. Това е знакът на раширението, затова и много от Стрелците имат проблеми с натрупване на килограми в областта на бедрата.  Също така не е препоръчително да са алкохолици.
Знакът на Козирога отговаря за костите, ставите, сухожилията, коленете, черен дроб, зъби, челюсти. Този знак сам по себе си носи голяа стаблност. Хората със силно изразен Козирог в хороскопа често са много фотогенични. Когато загубят сигиурността в живота си, козирозите често имат проблеми с костите и със зъбите.
Знакът на Водолея отговаря за кръвта, централна нервна система, пищялите и сухожилията, краката.  Това е знакът, който най-силно реагира на нервното напрежение при опитите да бъде ограничен. Нервният импулс при Водолеите е светкавичен.
Знакът на Рибите отговаря за симпатичната нервна система, лимфата, пръстите на краката и ходилата. Рибите са хора с много финна настройка, при които физическите проблеми винаги са отражение на емоционалния им свят.