Според езотеричното познание има два типа болести. Едните са тези, които са кармични и ние се раждаме с тях, другите са тези, които придобиваме в този живот и се базират на дисбаланса в емоциите ни. 
В тази статия ще проследим връзката между емоционалното и физическото тяло. Тази информация ще ни помогне да разбрем, че не винаги, дори по-рядко, причината за проблемите ни е физическа – в повечето случай винаги трябва да се търси емоционална причина.
Информацията, която давам се отнася до позицията на слънцето в рождената ви карта т.е зодията. Тази информация може и да се тълкува, ако имате групиране на планети в знака(стелиум) или той е силно представен и се забелязва заедно със зодията ви.
Овен: Чувството, което разболява Овена най-често се нарича  гняв. То се свъзва  с отнемане на силата с чувството на  самокритичност. Това са най-големите страхове на един Овен  – да бъде пренебрегант и да не се цени авторитета му. Най-често това води до главоболие, страда главата, а когато кръвта „кипне”, то се повишава и кръвното налягане.  
Телец: Някои разглеждат упоритостта като положително качество на Телците, но това именно е и качеството, което създава най-големите проблеми на този знак. Упоритостта се свързва с проблеми със себеизразяването, като това води до блокажи в гърлото, където се складира недоизказаното, гнева и неприемането. От друга страна често има възпалени сливици при Телците, а това говори за  неспособност да се застъпите за себе си преглътнат гняв.
Близнаци: Трудно е да се живее само тук и сега. Вчера няма значение, защото мина, а утре е пркалено далече. Припряността и неистовостта са качествата, от които най- много страдат Близнаците. Това води до болести на нервна почва, проблеми с нервите, треперене на ръцете, псореазис, хронична хрема, т.н. Всичко това говори за едно  недоверие в жизнения процес,бързане, спешност до полуда.
Рак: Това е майчинският знак, който се свързва с грижата. Когато обаче грижата е прекалена и задушаваща към близките, то в такива моменти Раците често имат проблеми с гърдите/бюста. От друга страна Ракът е знак, който действа плахо и търси сигурното. Често страда от много опасения. Това се отразява на проблеми със стомах –страх, ужас и неспособност за асмилиране на новото).
Лъв: Това е знакът, който се свързва със сърцето. Когато един Лъв пренебрегва сърцето си, когато е деспотичен, когато нещата, с които се заминава не минават през сърцетому, когато липсва сърдечна работи в живота му, то именно този орган най-много страда при него. От друга страна, когато един Лъв загуби почва под краката си и не се чувства уверен, то най-често има проблеми в гърба и с гръбначния стълб.
Дева:  Това е знакът, който се свързва с физическото тяло. Затова можем да кажем, че Девите владеят добре качеството да пазят физическото си тяло. Качеството, което обаче им създава много проблеми то е именно  самокритичността, а тя е именно  страх и тревога дали ще са перфектни и дали все пак някои ще види грешките им. Тъй като те сами си причиняват болестите, самите им болести са често автоимунни.

Везни: Това е знакът, които обича да споделя както хубавото, така и лошото. Често Везните прехвърлят отговорнотта на партньора до себе си, а след това изразяват неводолство, че нещата не са се получили така както те са искали. Всичко това говори за много колебание и критичност, както и заразочарование при Везните. Затова се смята, че най-засегнатият орган в тази ситуация са бъбреците.
Скорпион: както скорпионът в природата е способен да се самонарани, така могат и скорпионите в реалния живот. Чувството, което най-често им вреди е омразата. Зад нея обаче се корени едно опасение, че не ги бива достатъчно, че могат да бъдат изоставени и емоционално наранени . Всичко това води до едно своеобразно саморазрушение. При Скорпионите най-засегати са половите органи при мъжете, както и яйчници и матка при жените.
Стрелец: Знакът на крайностите, който се свързва с  липсата на мярка, бягство от чувствата, несигурността. При една продължителна емоционална несигурност Стелците са склонни да трупат килограми, които да ги предпазват и да им дават сигурност. От друга страна те са склонни и на другата крайност –слабостта. Тя говори за липса на решитеност, за един  сцанерий „да,но”, който винаги ще ви даде светлина, защо нещо не може да се случи. Всичко това води до сериозни физически проблеми с килограми и в двете посоки.  
Козирог: Знакът на  закостенялостта и консерватизма често има основно проблеми с това да се премахва от живота си ненужното, ненужните емоции, хора, мисли. Той задържа прекалено  много в себе си и това се отразява на отделителната му ситема. Затова има представители на знака, който страдат от хроничен  запек цял живот, който не се влияе от никакви лекарства. Това говори именно за едно  трудно пускане от живота на каквото и да е било ,емоционално скалдиране на ненужни неща, които са излишни и затлачват организма.
Водолей: Качеството, което създава най-големи проблеми при Водолеите е бунтарството. То само по себе си се свързва с идеализъм и с непримиримост. Често Водолеите имат проблеми с кръвта. Кръвта, от своя страна, представялва  енергията на тялото, която протича свободно. Ако се наруши свободната воля на Водолея, то той има проблеми с кръвта. Ако пък бъдат накарани да правят нещо насила – то се активизира разрушителия нервен импулс, които може да засегне цялото му тяло, както и психиката.  
Риби: Разбира се тук проблемите са силно емоционални. Емоциите се свързват с елемента вода. Той дава директно както подуване, така и задържане на вода в организма. Другото чувство, което много плаши Рибите това е чувството на  самота. Много често при силно чувство на самота храната е най-верният другар, както и алкохола. Това са двете неща, от които обаче най-много се дебелее.