В нощта на Хелоуйн може би е най-подходящо да заговорим за настоящата тема. Това е темата за енергийната трансформация или с други думи за смъртта.

В нашата българска традиция тази тема започна да се акцентира още от Димитровден. Смята се, че Св. Димитър е предвестник на зимата и носи първите снежинки. Зимата от своя страна се свързва с идеята за края, с идеята за смъртта. Неслучайно точно след Димитровден е и една от най-големите Задушници през годината.

А всичко това се случва по време на знака на Скорпиона, който се свързва с идеята за смъртта в астрологията. В езотеричното познание няма идея за край и за смърт, а само за трансформация. Тук можем да си припомним момента, в който Алиса вижда в страната на чудесата, че гъсеницата вече не пуши своята лула и се променя в пеперуда. Тогава тя я пита дали умира, а гъсеницата отговаря, че просто се променя. Това е и идеята на енергийната трансформация. Една физическа форма си отива за да дойде друга, но душата си остава същата.

Не само знакът на Скорпиона се свързва с идеята за смъртта, останалите водни знаци също. Знакът на Рака носи краят на всички процеси в този живот, както и собствената смърт на човек. Скорпионите се свързват по-скоро със смъртта на другите, защото ние ги губим и това ни тежи. Знакът на Рибите се свързва със смъртта на егото. То се е породило в Овена, минало е през целият зодиак и накрая намира своя край в знака на Рибите.  

Но да се върнем на знака Скорпион. Неслучайно всичко това се случва  по време на знака Скорпион. Трябва да отбележим, че това е знакът, който крие в себе си способността да трансформира енергията и да осъзнава края като един естествен процес, без който не можем да съществуваме. Скорпионите могат да поемат голяма доза отрицателна енергия и да я трансформират. Те се сблъскват най-често със символичната смърт в живота си, когато човек трябва да загуби нещо ценно, за да получи друго.Те знаят каква е целта и знаят, че по пътя на постигането й, то неминуемо ще трябва да откажат от някои неща и да се простят с други. Целта обаче си остава най-важна.

Идеята на Скорпиона за смъртта е на двете крайности – тя се възприема като нещо естествено от една страна ,но от друга страна е и темата, която създава най-големи опасения в живота на представителите на този знак.  

Това, което следва да разгледаме е как енергията се трансформира, но никога не се губи и какво свързва и дели душата и тялото…