Винаги има много истина в старите приказки, за които сме чували. Там винаги нещо се случва за 40 дни и 40 нощи. Може би древните хора са имали предвид точно ретроградният ход на Венера. За разлика от Меркурий, който всяка година се обръща по няколко пъти, при Венера не е точно така. Тя става ретроградна на всеки 18 месеца точно за този период- 40 дни и 40 нощи.
Това е времето за активната равносметка по отношение на връзките в живота ни, на любовта, на ролята на другите хора спрямо нас. Освен това не трябва да забравяме, че Венера се свързва и с лукса и парите. Това също са теми, които ще очакват отново да обърнем внимание на тях.
Много хора се опасяват от това да започват връзки точно сега – било то е професионален план или личен. Да, определено това няма да е партньорът, с който ще остареете, нито ще е работата, на която ще се пенсионирате, но това ще са много ценни моменти, в които вие ще научите много важни за вас уроци, от които сте бягали дълго време.

Всеки човек седи в собствената зона на комфорт и трябва да се случи някакво разтърсващо събитие, което да го накара да действа по нов начин и да промени курса. Венера ще ни даде точно тези събития и ще постави на изпитание емоциите ни.
Ако дойде подходящ човек за връзка – не го отпращайте – ще бъде много приятно и много поучително, но не тръгвайте с големи очаквания.
Не сключвайте брак до края на Януари – просто няма да се получи, дори да сте безумно влюбени сега. Това е време за емоционално изпитание, не са старт. Бракът не е флирт, а нещо сериозно, затова изчакайте.
Това, което може да се спрете да правите е безразборното харчене. Има тенденция да купите много скъпи и все излишни неща, за които след това много да съжалявате.
Много важно е да се спомене какво се случва с хората, които имат по рождение ретроградна Венера. При тях обикновено се изкупува карма по отношение на любовта, връзките, както и по отношение на парите. През следващите 40 дни за тях може да е един много конструктивен период, защото те ще имат шанс да подредят нещата по един правилен начин  за тях и да се справят успешно с трудни ситуации от миналото. При тях ретроградната Венера действа позитивно, защото резонира с рождената енергия, която те носят в себе си. Най-трудните позиции за рождената ретроградна Венера са в знаците Овен и Скорпион. Именно тези хора сега ще имат възможност да поправят редица стари грешки.

За кого специално тази ретроградна Венера ще е важна? Разбира се, за двата знака, които управлява – Телец и Везни, но в конкретният случай ще включим и знака на Козирога, където тя се обръща сега. Представителите и на трите знака трябва да бъдат внимателни.
Изчакайте 40 дни и 40 нощи магията на ретроградната Венера да отмине и след това купувайте, женете се, започвайте връзки. Сега обаче е време за равносметка. Знакът на Козирога, в който се обръща Венера подчертава тази идея.
Късмет!