За да можем да контролираме нещо, то трябва първо да го познаваме добре и да знаем какви са неговите параметри. Същото се отнася и до зодиакалните знаци. Следва да се запознаем с периметрите на знака Овен
 
Овен
Това е първят зодиакален знак, който носи в себе си цялата идея за стартовия импулс. Именно тази идея прави представителите на знака смели, активни и дейни, стигайки до крайност.
Освен това това е първият кардинален знак, който за първи път поставя идеята за принципите. Тук принципите са още в груба форма и има време докато стигнат до социалната рафинираност на Козирога. Затова и тези принципи тук се изразяват по един по-първичен начин. 
Какво можем да очакваме от този знак?
Можем да очакваме целият първоначален ентусиазъм, който е необходим при старта на едно ново начинание. Можем да очакваме поемане на риска, поемане на отговорността и заставане зад принципите.  Можем да очакваме, че ако наистина Овенът е запален по нещо, той ще даде всичко от себе си, друг е въпросът дали това е достатъчно и дали точно от това всичко ситуацията има нужда.
Какво не можем да очакваме от този знак?
Не можем да очакваме търпение и толерантност. В Овен са силно представени и темите за егото и за прибързаността. Те често първо действат, след това мислят. За да могат да бъдат така отговорни и авторитетни и да поемат отговорност, те не се съобразяват с чуждата гледна точка и затова толерантността не им е силната страна.

Какво би било странно при този знак?
Това се отнася най-вече до родителите на деца Овен. Странно би било детето ви да е апатично, тихо и прекалено кротко. 
Странно би било да се съгласява лесно и да не иска да е физически активно. Това означава, че има редица фактори във външната среда, които го потискат и в един момент ще видите взрив на енергията.
Как можем да го накараме да работи за нас?
Енергията при Овена работи на базата на стартовия импулс и на желанието за себедоказване. Винаги е добре да има Овен при старта на голям и мащабен проект. Добре е и този Овен да прима присърце идеята и да иска да инвестира потенциала с в нея. Овенът винаги трябва да има поле за изява и среда, с която да се конкурира. Това го мотивира.