За да можем да контролираме нещо, то трябва първо да го познаваме добре и да знаем какви са неговите параметри. Същото се отнася и до зодиакалните знаци. Следва да се запознаем с особеностите  на знака Козирог. 

Козирог
Какво можем да очакваме от този знак?
Това е последният кардинален знак. Ако принципите са зародени при Овена, то вече при Козирога те са издигнати до най-висока степен. Тук вече не е важно просто егото, целите са много по-големи и засягат обществото и изграждане на цялостен и успешен социален образ. За да си успешен, трябва да следваш определен правила и да си до известна степен консервативен. Това може да се очаква от Козирога.
Знакът на Козирога се свързва с мъдростта – много познание е натрупано по пътя на егото през зодиака, но при Козирога знанията могат да се използват вече по един конструктивен и мъдър начин.
Достигайки до Козирога егото вече знае, че за да се постигне нещо трябва търпение, трябва упорит труд и трябва нещата да се възприемат сериозно. Само по този начин можеш да поемеш отговорност не само за себе си, но и за другите. 
Неслучайно знака на Козирога се свързва с архитипа на бащата, който се грижи за останалите на базата на отговорността и той именно е рамото, на което се опират всички в трудните моменти. 
Поради тази причина Козирозите възприемат всичко много сериозно. Дори прекалено сериозно.
Какво не можем да очакваме от този знак?
Не можем да очакваме Козирозите да се променят. Независимо за какви личностни особености говори, то Козирозите са много силно изградени като ценностна система и изпитват много малки влияния от външната среда. 
Не можем да очакваме да бъдат прекалено иновативни, прекалено забавни ( разбира се, ако забавата не е част от работата им) и прекалено леки за общуване и комуникация. 
Не можем да очакваме Козирога да толерира несправедливост, безотговорност и малодушие. 

Какво би било странно при този знак?
Странно би било да са безотговорни, но и това се случва и то се случва винаги, когато родителите са се опитали да променят ценностната система на Козирога и да не съобразят в авторитетното му мнение,дори изказано в детски години. 
Козирога няма да се пречупи и да прави каквото му кажете, ако не е съгласен с вас. Те са много принципни и за тях огъването не важи – направо се прибягва към прекършване. Козирогът ще предпочете да се откаже изцяло от отговорността, но не и да поеме отговорност, която не е негова.
Как можем да го накараме да работи за нас?
Винаги когато трябва някой да поеме колективна отговорност можем да разчитаме на Козирога. Често Козирозите са и учители за хората около себе си и им показват как се случват нещата. Дори и да не ви харесва подхода на Козирога и да не одобрявате особеностите на характера му, ще видите, че винаги в това, което от казва има универсална истина.
 Козирозите правят нещата винаги добре, както трябва. Дори и когато решат да се самонараняват и да си вредят пак е както трябва. Винаги е ценно да си свериш часовника със света на Козирозите.