За да можем да контролираме нещо, то трябва първо да го познаваме добре и да знаем какви са неговите параметри. Същото се отнася и до зодиакалните знаци. Следва да се запознаем със странностите на знака Водолей. 

Водолей
Това е последният фиксиран знак. Идеите и принципите, които са се зародили при Телеца и тогава са били установени и фиксирани, тук са стигнали до крайният идеализъм и до идеята за справедливост. Идеите и принципите тук са общи и се предлагат на другите хора. Егото почти напълно се е размило, за да може да служи на идеята за колективното.
Водолеят се свързва с идеята за духовното, за новото начало, за унищожаване на всяко едно ограничение, което ни потиска както в духовен, така и в материален план. 
Водолеите винаги носят идеята за новото и за нестандартното. То само по себе си не е така нестандартно, просто е прекалено ново и хората не са свикнали с него.
Какво можем да очакваме от този знак?
Можем да очакваме краен идеализъм. Той се свързва с понятията братство, единство и свобода. Водолеите вярват във всяко едно от тези понятия. Водолеите са тези хора, които се борят за правата на миещите мечки в Парагвай, борят за свобода на изказа в пресата, на зачитане на правата на всички, за справедливостта в отношенията. На моменти те са донкихотовците в този материален свят, който носят идеята, че все пак вървим към нещо ново и към известно духовно пробуждане и връщане към идеалите за справедливост, братство и свобода. 

Можем да очакваме от Водолеите са са спонтанни, непредсказуеми, конфликти, симпатични, нестандартни и много идеалистични.
Какво не можем да очакваме от този знак?
Не можем да очакваме от Водолея са спазва чужди правила и да бъде поставян в рамка. Водолеят е тук за да ни даде алтернативното решение. Ако нямате нужда от него, значи нямате нужда и от Водолея. Той не се съобразява с авторитарно мнение, а с авторитетно. Затова не можете да му заповядвате.  
Не можете да очаквате от Водолея да бъде обикновен човек. Той все с нещо ще е необикновен – това може да е външен вид, начин на изразяване, начин на говорене. Често Водолеите с това печелят симпатиите на хората, а по същата причина биват и недолюбвани. 
Какво би било странно при този знак?
Странно би било Водолеят да бъде съвсем обикновен човек, който живее по сив и скучен начин. Тук има два варианта – или Водолеят е прекалено странен и иска да си слага маската на обикновеността или в живота му има някой, който прекалено много го плаши и му обяснява, че ако е различен, то няма да бъде обичан. В такива моменти Водолеят може да се опитва да бъде „нормален” човек, но това ще му изисква много усилия и той няма да бъде щастлив.
Как можем да го накараме да работи за нас?
Водолеите винаги могат да бъдат впрегнати за някакви благотворителни каузи в помощ на другите хора. От Водолеите стават и едни от най-добрите лекари, защото именно идеализма, справедливостта и идеята за всеки да получи това, от което има нужда, правят Водолеите добри в това да помагат на другите хора. 
Водолеите са много иновативни като мислене и затова чудесно се вписват в публичното пространство. Те често се озовават в медиите, добри водещи са, чудесни журналисти. Те винаги се открояват с техен, особен почерк, в това което правят. И както казахме – едни хора са силно впечатлени от тях, други, на базата на същото, което виждат, много не ги харесват и дори ги избягват. 
Знакът на Водолеят може да работи чудесно, когато му се даде свобода на действие и не му се поставят ограничения, като едновременно с това се ползват интересните му идеи.