Какво можем да очакваме?
Лесно можем да отговорим на този въпрос, ако се сетим какви са били предизвикателствата ни предишния път, когато тази планета обърна движението си. Това се случи през от края на януари 2012 докъм средата на април 2012. 
Не очаквайте повтаряне на събитията едно към едно ( независимо че и това е възможно при някои хора). По- скоро помислете пред какви трудности сте били изправени тогава и какви уроци са ви били дадени. Уроците ще се повторят, не толкова събитията. 
Какви трудности дава?
Най-голямата трудност е, че агресията се реализира на базата на много бърз нервен импулс и не може да се контролира логично. Затова можем да усещаме, че губим контрол над ситуациите и нас себе си.
Трудностите са свързани с идеята за началото и то най-вече в социален план. Това може да е начало на бизнес, на конфликт, на война, на работа. За жалост това се отнася и до начало на любов, на бизнес взаимоотношения, на партньорство. Разбира се, ако това ви се случи сега, няма как да избегнете събитията, а и не трябва. Просто се пригответе да учите уроците си по един по-концентриран като енергия начин. 
Периодът не е подходящ и за закупуване на всичко механично, защото лесно би се чупило. Това са компютри, принтери, коли,т.н.
Импулсивното действие сега не се насърчава. Да, може пак да усещате много силно, че нещо трябва да се свърши точно тук и сега, но реално периодът дава голямо объркване. Опитвайте се да се отделяте от една ситуация и да я гледате отстрани, за да може да прецените дали си заслужава да действате или импулсът е бил прекалено силен и ви е попречил да мислите трезво.
Марс се свързва и с идеята за секса. Това може да е място, където да се появят блокажи или прекалена енергия. Трябва да се пазите както вие да сте сексуално агресивни, така и да не станете жертва на такова поведение.

Как можем да отработим енергията на ретроградния Марс?
Най-ценното, което ни дава ретроградният Марс е познанието по отношение на агресията, налагането на егото, импулсивността и стартовия импулс. Обръща ни внимание как ние се справяме с тези понятия и ни учи как да подобрим действието си
Примерно при хората с Марс, който попада във водните знаци ще ги научи как да се справят с обидата и тежките мисли и то именно потапяйки ги в ситуации, свързани с тези чувства, за да могат да реагират по един нов начин и да се научат да отработват тези крайни емоции. 
Марс сега ще ни даде сценарии, от които се опитваме да избягаме в ежедневието си, защото малко или много ние го контролираме. Ситуациите, които ще ни предложи Марс няма да бъдат контролирани от нас, а ние ще трябва да им се подчиним.
Уроците ще са свързани и със сдържането на темперамента. Конфликтът ще е най-логичното и лесно решение. Помнете обаче, че другите ще са толкова конфликтни, колкото и вас и няма никой да отстъпи. Всеки ще действа егоистично и ще си мисли, че ще е прав. Това ще води до едно много трудно отстъпване. 
Затова не е подходящ този период за взимане на важни решения и то по отношение на бизнеса, защото след като Марс отново стане директен може да има предоговаряне на условия, както и неспазването им, просто защото всички е било решение прекалено егоистично или импулсивно. 
Агресията не е винаги лоша и то за хората, които не я умеят в ежедневието си. Точно сега ретроградният Марс ще ги накара да реагират и да защитят себе си, ще им даде ценно ново познание, което те не владеят и не им е дадено по природа. Тези хора много ще изненадат близките си и ще ги накарат да променят мнението си за тях.
Обратното ще се случи с марсовия тип хора или тези, които са по-активни и дейни в ежедневието си. За тях ретроградният Марс ще даде една нетипична енергия на отдръпване и самоанализ. Може дори на моменти да се сравни с пасивност и с бездействие, но това пак ще е голям урок за тези хора, които са свикнали да действат във всяка една ситуация. Вътрешният импулс и обстоятелствата обаче ще ги карат сега да се изолират и да се откажат от експанзивното действие. 
В заключение бих искал да каже, че това определено в една от най-трудните ретроградности. Ако не научим уроците си, свързани с Марс, сега, те ще ни бъдат предложени точно след две години, но дотогава можем да носим в себе си страх и опасение от това, което ще ни очаква.
 Важното сега е да се научим да контролираме темперамента си, да контролираме агресията и импулса ни за действие. Ако все пак не успеем ще имаме две години да поправим това, което се е случило сега. 
Желая на всички успех!