Това е едно от събитията, което ще бележи тази година и всички ще запомним този период под една или друга форма. Марс става ретрограден на всеки две години и остава така в продължение на близо три месеца. Тази година ретроградният период на Марс е от 01 Март до 20 Май.
 
Защо е труден този период?
Този период засяга всички. Всеки един от нас има планетата Марс в рождената си карта, а тя предполага лични особености и уроци, през които трябва да минем. Когато Марс се обръща то винаги тези уроци се появяват с нов сценарии и ни предлагат да бъдат научени.
Марс е планетата, която се свързва с амбициите, със самоналагането, с агресията, с войната. Всички тези теми сега обаче сякаш се реализират по един объркан начин.
Агресията може да се превърне в автоагресия, войната може да е със самите нас, може да ни е трудно самоналагането, но едновременно с това да обвиняваме всички останали за нашите несполуки. Всеки един от нас ще изживее този период в зависимост от особеностите в рождената му карта, но тенденциите ще са много сходни.
Тази година Марс ще се обърне в най-слабата си позиция – тази на Везните. По принцип характеристиките на Марс във Везни предполагат самоналагането да става чрез сътрудничество. Сега обаче именно темата за сътрудничеството и партньорството, както и ролята на другите хора в живота ни ще бъде много напрегната. Можем да обвиняваме другите за нашите проблеми, да сме нетолерантни и да не сме разбиращи. Общуването може да предизвиква конфликти, напрежение и това да води до прекратяване на редица връзки. 
Много силно ще усетим, че сме част от цяло сега. Дори да се опитваме да сдържаме нашия собствен темперамент, то ние винаги влизаме в някакво взаимодействие с другите хора и няма как тяхното напрежение да не се отрази на самите нас.
Това може да предизвиква у нас гняв, емоциите могат да са напрегнати, от много силно недоволство можем да изпадаме в апатия. Агресията ще лети към другите, ще се връща към самите нас, ще ни е трудно да се огледаме в лицето на другия и да ни хареса това, което виждаме.

Работата в колектив ще се затрудни, защото всеки ще е подвластен на трудни емоции и слабо ще може да контролира агресията си. Всичко това ще доведе до излишни пререкания, от които обаче няма как да се измъкнем.
Решението е да знаем, че това е характерно за енергията на периода и е желателно да не се засягаме лично.  Няма и защо да се засягаме именно заради колективния характер на ситуацията. В един момент някой ще е невъздържан към нас, но в следващия момент ние ще се държим така с друг човек. 
До момента говорихме най-общо за проявлението на ретроградния Марс на личностно ниво. По-големият проблем ще е социалното отражение на този аспект, още повече, че през април предстои голям кръст в кардинални знаци ( трудна и напрегната астрологична комбинация).  Това ще създаде предпоставки за голямо социално напрежение, а границите му трудно могат да се предвидят. 
Кого засяга?
Отговорът тук пак ще е класическият – всички нас, но винаги има и но. Марс е управител на знака Овен, затова това ще е знакът, който ще бъде силно засегнат. Най-силно обаче ще бъде засегнат знака на Везните, тъй като Марс преминава точно там в момента. Марс в и втори управител на знака на Скорпиона, затова можем да очакваме, че влиянието му ще бъде усетено по-осезателно и от представителите на този знак.