За да е интересно и за да има усложняване на задачите, сега и Сатурн ще се обърне и ще стане ретрограден, отново в знака на Скорпиона. Това е второ предизвикателство за този знак, след като и Марс е ретрограден по същото време.  
 

Винаги когато говорим за тази планета става въпрос за темите за дисциплина и отговорност, както и за идеята за стабилност. Сатурн ни учи как да отстояваме себе си и то най-вече в социален план, как да отсяваме качественото от плявата и как да казваме не.
Когато обаче е ретрограден то всяка една от тези характеристики сякаш не работи правилно.  Трудно можем да отморяваме себе си и позициите си, губим чувството за стабилност и структурираност. На моменти може да ни обзема един своеобразен песимизъм, който ние да наричаме реализъм. Мога да се породят редица страхове и опасения, които са свързани със самите нас и със способността ни да се справяме успешно.
Да не забравяме, че Сатурн се обръща в знака на Скорпиона и този факт ще засили още повече казаното в предишния абзац.
Казали сме обаче, че в астрологията няма нищо само негативно или само позитивно. Всяка една ретроградност е кармичен знак за нещо, което трябва да се научи, а ние бягаме от него. Кармично тук ще е равно на задължително.

Какво би било добре да правим сега?
Сега е много подходящ момент да се обърнем назад и да се оринетираме към това да организираме живота си така, че в него пак да има струтура и последвателност. 
Няма как да продължим напред, ако настоящето ни се клати и не е сигурно, ако нямаме увереност в самите себе си и губим почва под краката си.
Знакът на Скорпиона пък от своя страна ни дава идеята за това да изчистим от живота си всичко ненужно, което ни задържа назад. Това обаче трябва да се случи няа базата на собствената ни воля и желание да продължим напед свободни и уверени в себе си. 
В момента няма как да се нагърбим с проблемите на другите, а по-скоро трябва да се ориентираме към това да решим собствените си проблеми. 
Бидейки организирани сега, както и отговорни към собствения си живот, ние ще се препазим от редица усложнения и загуба на почва под краката ни. Важното в момента е да се открие сигурността, да се задържи и да се установи в живота ни. Само чувствайки се сигурни, ние ще можем да продължим без страх напред.
Какво не е хубаво да се прави?
От една страна не е препоръчително да се влиза в нови бизнес начинания, защото те няма да носят тази сигурност, към която се стремим. От друга страна трябва да сме много внимателни по отношение на закупуването на имоти били то за лично ползване или офиси. Не е подходящ периода да се обвързваме финансово с никого.
Кого ще засегне?
Ако си спестим дежурният отговор – всички, защото всички имаме рожден Сатурн в картите, а транзитният винаги се намира някъде и ни оказва влияние, то най-силно ще бъде усетен от представителите на знака Скорпион, защото преминава през него и разбира се Козирозите, чийто управител е.
Колко време ще продължи?
Сатурн ще бъде ретрограден в периода между 2 март и 20 юли. Да, може да ви се стори прекалено дълго, но пък и ще е полезно. Ще имаме много време да организираме живота си по един нов начин.
 Много ценен ще е този период за Скорпионите, които ще станат много по-мъдри и организирани след тази година. За тяхно щастие Сатурн ще се движи бързо през техния знак и до края на годината ще го напусне.