Ретроградният Марс
Това е едно от събитията, което ще бележи тази година и всички ще запомним този период под една или друга форма. Марс става ретрограден на всеки две години и остава така в продължение на близо три месеца. Тази година ретроградният период на Марс е от 01 Март до 20 Май.
Защо е труден този период?
Този период засяга всички. Всеки един от нас има планетата Марс в рождената си карта, а тя предполага лични особености и уроци, през които трябва да минем. Когато Марс се обръща то винаги тези уроци се появяват с нов сценарии и ни предлагат да бъдат научени.
Марс е планетата, която се свързва с амбициите, със самоналагането, с агресията, с войната. Всички тези теми сега обаче сякаш се реализират по един объркан начин.
Агресията може да се превърне в автоагресия, войната може да е със самите нас, може да ни е трудно самоналагането, но едновременно с това да обвиняваме всички останали за нашите несполуки. Всеки един от нас ще изживее този период в зависимост от особеностите в рождената му карта, но тенденциите ще са много сходни.
Тази година Марс ще се обърне в най-слабата си позиция – тази на Везните. По принцип характеристиките на Марс във Везни предполагат самоналагането да става чрез сътрудничество. Сега обаче именно темата за сътрудничеството и партньорството, както и ролята на другите хора в живота ни ще бъде много напрегната. Можем да обвиняваме другите за нашите проблеми, да сме нетолерантни и да не сме разбиращи. Общуването може да предизвиква конфликти, напрежение и това да води до прекратяване на редица връзки. 
Много силно ще усетим, че сме част от цяло сега. Дори да се опитваме да сдържаме нашия собствен темперамент, то ние винаги влизаме в някакво взаимодействие с другите хора и няма как тяхното напрежение да не се отрази на самите нас. Това може да предизвиква у нас гняв, емоциите могат да са напрегнати, от много силно недоволство можем да изпадаме в апатия. Агресията ще лети към другите, ще се връща към самите нас, ще ни е трудно да се огледаме в лицето на другия и да ни хареса това, което виждаме. 
Работата в колектив ще се затрудни, защото всеки ще е подвластен на трудни емоции и слабо ще може да контролира агресията си. Всичко това ще доведе до излишни пререкания, от които обаче няма как да се измъкнем. Решението е да знаем, че това е характерно за енергията на периода и е желателно да не се засягаме лично.  Няма и защо да се засягаме именно заради колективния характер на ситуацията. В един момент някой ще е невъздържан към нас, но в следващия момент ние ще се държим така с друг човек. 
До момента говорихме най-общо за проявлението на ретроградния Марс на личностно ниво. По-големият проблем ще е социалното отражение на този аспект, още повече, че през април предстои голям кръст в кардинални знаци ( трудна и напрегната астрологична комбинация).  Това ще създаде предпоставки за голямо социално напрежение, а границите му трудно могат да се предвидят. 
Кого засяга?
Отговорът тук пак ще е класическият – всички нас, но винаги има и но. Марс е управител на знака Овен, затова това ще е знакът, който ще бъде силно засегнат. Най-силно обаче ще бъде засегнат знака на Везните, тъй като Марс преминава точно там в момента. Марс в и втори управител на знака на скорпиона, затова можем да очакваме, че влиянието му ще бъде усетено по-осезателно и от представителите на този знак.

Какво можем да очакваме?
Лесно можем да отговорим на този въпрос, ако се сетим какви са били предизвикателствата ни предишния път, когато тази планета обърна движението си. Това се случи през от края на януари 2012 докъм средата на април 2012.  Не очаквайте повтаряне на събитията едно към едно ( независимо че и това е възможно при някои хора). По- скоро помислете пред какви трудности сте били изправени тогава и какви уроци са ви били дадени. Уроците ще се повторят, не толкова събитията.
Какви трудности дава?
Най-голямата трудност е, че агресията се реализира на базата на много бърз нервен импулс и не може да се контролира логично. Затова можем да усещаме, че губим контрол над ситуациите и нас себе си.
Трудностите са свързани с идеята за началото и то най-вече в социален план. Това може да е начало на бизнес, на конфликт, на война, на работа. За жалост това се отнася и до начало на любов, на бизнес взаимоотношения, на партньорство. Разбира се, ако това ви се случи сега, няма как да избегнете събитията, а и не трябва. Просто се пригответе да учите уроците си по един по-концентриран като енергия начин. 
Периодът не е подходящ и за закупуване на всичко механично, защото лесно би се чупило. Това са компютри, принтери, коли,т.н.
Импулсивното действие сега не се насърчава. Да, може пак да усещате много силно, че нещо трябва да се свърши точно тук и сега, но реално периодът дава голямо объркване. Опитвайте се да се отделяте от една ситуация и да я гледате отстрани, за да може да прецените дали си заслужава да действате или импулсът е бил прекалено силен и ви е попречил да мислите трезво.
Марс се свързва и с идеята за секса. Това може да е място, където да се появят блокажи или прекалена енергия. Трябва да се пазите както вие да сте сексуално агресивни, така и да не станете жертва на такова поведение.
Как можем да отработим енергията на ретроградния Марс?
Най-ценното, което ни дава ретроградният Марс е познанието по отношение на агресията, налагането на егото, импулсивността и стартовия импулс. Обръща ни внимание как ние се справяме с тези понятия и ни учи как да подобрим действието си.
Примерно при хората с Марс, който попада във водните знаци ще ги научи как да се справят с обидата и тежките мисли и то именно потапяйки ги в ситуации, свързани с тези чувства, за да могат да реагират по един нов начин и да се научат да отработват тези крайни емоции. Марс сега ще ни даде сценарии, от които се опитваме да избягаме в ежедневието си, защото малко или много ние го контролираме. Ситуациите, които ще ни предложи Марс няма да бъдат контролирани от нас, а ние ще трябва да им се подчиним.
Уроците ще са свързани и със сдържането на темперамента. Конфликтът ще е най-логичното и лесно решение. Помнете обаче, че другите ще са толкова конфликтни, колкото и вас и няма никой да отстъпи. Всеки ще действа егоистично и ще си мисли, че ще е прав. Това ще води до едно много трудно отстъпване. 
Затова не е подходящ този период за взимане на важни решения и то по отношение на бизнеса, защото след като Марс отново стане директен може да има предоговаряне на условия, както и неспазването им, просто защото всички е било решение прекалено егоистично или импулсивно. 
Агресията не е винаги лоша и то за хората, които не я умеят в ежедневието си. Точно сега ретроградният Марс ще ги накара да реагират и да защитят себе си, ще им даде ценно ново познание, което те не владеят и не им е дадено по природа. Тези хора много ще изненадат близките си и ще ги накарат да променят мнението си за тях.
Обратното ще се случи с марсовия тип хора или тези, които са по-активни и дейни в ежедневието си. За тях ретроградният Марс ще даде една нетипична енергия на отдръпване и самоанализ. Може дори на моменти да се сравни с пасивност и с бездействие, но това пак ще е голям урок за тези хора, които са свикнали да действат във всяка една ситуация. Вътрешният импулс и обстоятелствата обаче ще ги карат сега да се изолират и да се откажат от експанзивното действие. 
В заключение бих искал да каже, че това определено в една от най-трудните ретроградности. Ако не научим уроците си, свързани с Марс, сега, те ще ни бъдат предложени точно след две години, но дотогава можем да носим в себе си страх и опасение от това, което ще ни очаква. Важното сега е да се научим да контролираме темперамента си, да контролираме агресията и импулса ни за действие. Ако все пак не успеем ще имаме две години да поправим това, което се е случило сега. 
Желая на всички успех!