В тази статия ще анализираме връзката между ретроградния Марс и рождения Марс, който се намира в някой от водните знаци. Ситуацията тук е много интересна. Когато Марс се намира във водните знаци това е много двояко. От една страна две от позициите са много слаби – тези в Рак и Риби, но пък третата позиция е една от най-силните – тази в Скорпион.
Когато Марс е ретрограден, ние винаги усещаме ситуациите на базата на рождения ни Марс. Всички хора, които имат Марс в някои от водните знаци сега ще се изправят пред ситуации, които ще засегнат емоциите им под някаква форма. Това ще са многообразни ситуации, които ще бъдат в цялата палитра на емоциите – от обида, до емоционални разочарования, напрежение,  подтисната агресия, нараненост, засягане.
Хората с Марс в Скорпион ще могат да усещат на моменти едно много силно напрежение в себе си, което да иска да излезе навън под формата на конфликт, под формата на това да кажете истината на заблудените хора пред вас. Но не трябва, защото и вие ще ги нараните емоционално. Стремете се точно сега да не поучавате другите хора. 

Хората с Марс в Рак могат да се изправят лице в лице с личните си дълбоки емоции и да се активират много от страховете им, особено тези, свързани със семейството и с емоционалното обвързване. Ще има колебания, ще има мрачност, ще има съмнение в другите, както и в самите себе си. За хубаво или лошо, тук трябва да се слуша само интуицията и нищо друго – тя ще дава винаги правилния отговор. Не си вадете изводи точно сега, прекалено объркани са емоциите ви. 
Хората с Марс в Риби ще имат много засилена интуиция, която ще им дава много информация, но въпросът е, че тази информация няма да е винаги положителна. Тези хора ще усещат подчертано емоциите на другите, тяхната агресия и негативните им мисли. За хората в Марс в Риби е много важно през този период да се научат да се изолират от негативното и да изчистват себе си като съзнание и тяло от това, което са попили от заобикалящата ги среда и реално не е тяхна емоция. Хората не са толкова негативни, колкото ги виждате в момента – не прекратявайте отношения прибързано. 
Реално това са едни от най-трудните задачи, свързани с ретроградния Марс, защото са замесени личните ни емоции. Нямаме избор, ще трябва да се справим с тези задачи, защото точно сега е моментът.