Влиянието на ретроградния Марс върху рождения Марс в огнените знаци
В тази статия ще анализираме влиянието на ретроградния Марс над тези хора, който имат рожден Марс в някой от огнените знаци. Това са все силни позиции за планетата Марс, където тя се чувства добре. Когато обаче говорим за ретроградно движение то ситуацията е коренно противоположна и предизвикателствата тук са още по-подчертани.
Основните теми тук ще са тези за агресията, за самоналагането и за егоизма. Всяка една от тях ще е изострена по един специален начин, който може да създава редица напрегнати моменти. Това ще са проблемите със самите нас и способността ни да каже какво мислим, какво чувстваме и какви сме. Може да се сблъскаме с прекалена прибързаност, агресия и драматизиране.
 Сега ще разберем, че не сме център на целия свят, колкото и да ни се иска и ще трябва да се съобразим с чуждо мнение и поведение. Всичко това много ще заплаши егото и може да доведе до крайни емоционални състояния и загуба на добрия тон, както и изпускане на тепмерамента извън границите на приличното. 
Това е труден урок за хората с Марс в огнените знаци затова им се дава и тази задача сега – да успеят да укротят егото си и да насочат енергията си малко повече към сътрудничество. Не успят ли, то обстоятелствата ще ги принудят. Нека обаче не се стига до крайности. 
Най-силната позиция на Марс е тази в знака на Овена. Точно сега характерното за тази позиция добро самоналагане, съчетано с хъс и понякога с агресия ще се обърне навътре. Тази позиция не предполага обаче лесно да се търси грешката в собствения характер, но сега точно това трябва да се направи .

 Сега е много важно да не нападате другите хора и да не ги заливате а агресия, а да се замислите каква е грешката в самите вас. Не обвинявайте и себе си, защото много често няма да има виновен и няма защо някой да бъде просто носителят на вината и да се насочи агресията към него. Всичко ще се крие сега в толерантността.
Позицията на Марс в Лъв дава много емоции, които сега ще са много напрегнати, особено когато става въпрос за любовта. Хубавата тенденция е, че ако е имало любовни  проблеми, които не сте смеели да споделите, сега ще го направите, защото няма да можете повече да се сдържите. Трудната тенденция ще е тази, че силното драматизиране на знака Лъв ще се насочи към самите носители на тази позиция и на моменти ще им е трудно да се справят със собтвените си драми, от които няма да виждат изход. Знайте, че всичко сега е емоционално преувеличено и не му вярвайте напълно.
Хората, които имат Марс в знака на Стрелеца в рождената си карта сега ще трябва да бъдат много внимателни в две направления. От една страна може да има една прибързана смяна в плановете, която може да е излишна в момента. От друга страна ролята на жертвата, която никой не разбира, няма да е най-добрият сценарии. Детското поведение и торпането с крак, както и желанието всичко да се случва бързо няма да е й най-адекватното поведение. В умереността ще се крие истината сега.
Уроците, които предполага ретроградното движение на Марс не са лесни, затова обаче ни е дадено продължително време и изобилие от сценарии. А ние просто трябва да се учим…