Темата за астрологичните домове не винаги е лесна. Понякога може да създава особено голямо объркване за хората, които изучават астрология. В настоящите три публикации ще се опитам да дам едно по-различно обяснение на домове, за което ще ми помогнат филмите. Разбира се, основната цел на публикацията е забавно информативния характер, а не изчерпателно научния. Това са филми, които са познати за мен и свързвам с тези сфери. 
Нека да започнем с представянето на вторите четири дома в астрологията.

5 дом:  Великият Гетсби

В този дом е концентрирана цялата творческа енергия. От тук ние черпим ресурси за да творим всичко в живота си – като започнем от чувства и стигнем до деца. Тук се намира любовта, тук са изпепеляващите страсти, тук е изкуството, тук са забавленията.  В този контекст любовта често е синоним на драма, а забавленията могат да са прекалени. 

Тук се намира хазартът, който е както забавление, така и една силна енергия, от която човек трудно може да се спаси, защото хазартът може да е с материални ценности, но може и да е със собствения живот.

Всяко едно от тези направления се свързва с филма. Той е пищен, забавен, изпълнен с партита и лукс, а любовта е в основата на действието. Драмата също така присъства и именно с нея кулминира действието. 
Енергията на пети дом се свързва и с идеята за децата като продукт на личната творческа енергия и на възпитанието, което дават родителите. Децата са най-големият творчески продукт, който човек може да създаде.  
Филмът е чудесен пример за това как енергията на пети дом може да зарежда, да забавлява, да мотивира, да те кара да живееш, но показва и какви са трудните измерения на този дом – драмата може да е съсипваща и много неразумна, а тя може да води към гибел. 
6 дом:  Работещо момиче

Като че ли това е най-малко вълнуващия дом. Това до известна степен с истина. Тук няма големи драми, няма блясък, няма изпепеляващи емоции. Тук има ред, дисциплина, а ежедневните задължения са в центъра на случването.  Този дом се свързва с работата, задълженията и дисциплината, която изпълняваме какво в социален план, така и към себе си в личен, затова и енергията на този дом се свързва със здравето.
Филмът е много представителен за този дом. Той е приятно скучен, приятно забавен, по един ежедневен начин, точно каквато е и енергията на този дом. А думата, която описва най-добре домът е „работещ”. Тази енергия ни кара да работим в социален план, да изпълняваме добре задълженията си и да се доказваме до този начин, но се свързва и с добрата работа на физическото ни тяло, изключително важна тема, отнасяща се до здравето ни. 
В този дом се крият всички диети, хранителни режими  и практики, които биха ни помогнали да се чувстваме по- добре в кожата си и да изпълняваме по-добре работните ни задължения. За да се случват нещата тук добре, то ние трябва да сме последователни, дисциплинирани и организирани.
7 дом:  Тетрадката

Стигнахме и до идеята за партньорството. Тук тя е много силно представена. Много сходна е енергията на любовта и на партньорството и често тези понятия се бъркат. Човек може да обича много хора, но може да е истински отдаден партньор само на един. Любовта е страст и изкушение, а партньорството изисква и съзнателно напасване и полагане на компромиси, които не винаги са приятни. Затова партньорството е логичното и дълготрайното продължение на любовта. 
Точно в този филм се показва колко красиво може да едно партньорство, ако се базира на истинската любов. Дълготрайността на партньорството и неговият край са най-вълнуващите моменти в този филм. 

Той показва, че едно истинско и дълбоко партньорство не е винаги лесно. То изисква много отстъпки и от двете страни, както и много несигурни моменти, в които се чудиш какво точно ще се случи. 

Отговорът винаги се крие в това да се научим да мислим не като “аз”, а като “ние”. Мислейки по този начин ние сме много повече ориентирани към компромиси и към обща цел, а именно партньорството е кулминацията на идеята за общата цел.

8 дом:  Смъртта й прилича

Да, това е домът на смъртта. Добре дошли в него. Какво обаче е смъртта? Това е една енергийна трансформация, при която душата продължава живота си, но под друга форма.

 Смъртта е естественият край на живота и предполага една дълбока равносметка. Именно дълбоките емоции са характерни за този дом. В него има много скрити и мистични неща. В него се крие идеята за края чрез смъртта, но и за трансформиращата й сила и за идеята, че смъртта, сама по себе си, може и да е едно ново начало. 

Това е показано по един изумително забавен начин и във филма, който е един от любимите ми. Смъртта в него е представена като начало на безсмъртието, а то от своя страна е представено като едно огромно бреме, от което не можеш да се отървеш, дори да искаш. Точно в този контекст главният актьор избира да умре от старост и предпочита смъртта пред безсмъртието, което е представено по един комичен начин в лицето на алчните за живот и младост негови любими. 
Осми дом е и дом на сексът, защото до краят най-близко се намира началото, а именно идеята за началото се свързва със секса. Тази идея е застъпена пак по един комичен и забавен филм в този филм. Към нея са преплетени и елементите за ревността и изневярата, които също са така характерни теми за осми дом. 
Тук пак има много емоции, но те са дълбоки и на моменти разрушителни.  Ако не се овладеят, те могат да доведат до гибел, но ако човек се научи да трансформира и насочи  енергията на този дом, то той може буквално да направи чудеса.

Следва…