Асцедентът е един от най-познатите компоненти от хороскопа, заедно със зодията.  По тази причина хората обичат да му отдават огромно значение, често дори се идентифицират с него повече отколкото със зодията и гордо заявяват, че знаят каква е позицията му и в кой знак се намира. 
Познанието е нещо чудесно, но когато то не е пълно, може да има обратен ефект. Защо казвам всичко това? Защото хората дори нямат и представа какво е асцедента и често казват: „Асцедентът е моята луна, нали?” От астрологическа гледна точка това е равно да попитате „Аз живея в пощенската кутия, нали?”
За голямо учудване на повечето хора, които нямат познания по астрология, ще кажа, че асцедент е името на първи дом във вашата рождена карта. За да направим ситуацията още по-сложна, ще ви кажа, че имате още 11 не по-малко важни дома. Тук всеки може да си каже- това не ми трябва, аз знам само за асцедента, той е най-важен.
 Най-важен за какво? Ако говорим за пари – изобщо не е важен, ако говорим за секс- пак, ако говорим за приятели и любов – пак не е важен. За какво тогава е важен.
Първи дом или асцедент е вашата социална маска, която носите в обществото. Асцедентът дава информация как започвате нещата в живота си и как изглеждате, какво е поведението ви към непознатите хора. 
Изказвания от рода:” Аз съм Риби ( казано с пренебрежение), но асцедента ми е Овен ( казано с гордост) и се чувствам повече Овен.” Това изказване е равно на следното:”Купих си венецианска маска и си я сложих и сега съм венецианска маска.” 
Асцедентът е начинът ви на социализация, това е начинът, по който подхождате към новите дейности  и хора в живота ви. Старите ви познати, семейството, близките ви може никога да не виждат асцедента ви, ако не ви видят в една непозната среда, където вие се социализирате. 

Не можем да кажем, че социалната маска е по-силна от личността ни, нито да кажем, че тази социална маска започва да доминира след дадена възраст. Да, това е възможно, но това означава, че вие попадате в едно голямо социално лицемерие, в която не допускате никой до себе си и всеки човек е добре дошъл само до рамките на социалната ви маска. 
 
Не можем да кажем, че този дом е по-важен от останалите домове, защото всеки дом е една сфера и всеки дом отговаря за различни неща в живота ви.
Много хора казват:”Ама той е много важен, защото се променя на всяка минута”. Точно така е, но и другите домове се променят на всяка минута, а с това се променя и влиянието в живота ви над определената сфера. 
Стигнахме и до моментът на разширяване на познанието. Асцедентът не е единственият дом, който си има собствено име. Четвърти дом се казва Имум Цели, седми дом се казва Десцедент, а десети дом се казва Медиум цели
Тук ще изкажа субективно и лично мнение – аз мен лично позицията на Медиум цели, който дава информация за максималната социална реализация на всеки един човек, е много по-интересен и определящ от социалната маска. Социалната маска ще я видиш винаги, но да знаеш каква е идеята на човек за максималната му социална реализация е нещо наистина интересно и много важно, защото това е жизнено определящ момент в живота на всеки човек. 
Нека обърнем поглед и към различните позиции на асцедента. Разбира се те са 12 и са същите каквито са и зодиакалните знаци. 
Първата група, която ще разгледаме, са огнените позиции на Асцедента. Когато човек има асцедент в Овен, Стрелец или Лъв той има много забележителна първоначална социализация, умее да се наложи, умее да е забавен и да прави така, че да получава вниманието над себе си. Обикновено тези хора изглеждат атрактивно и има нещо забележително във външния им вид, особено тези с асцедент Стрелец. 

Втората група, която ще разгледаме, са позициите на асцедента във въздушните знаци. Когато човек има асцедент в знаците Водолей, Близнаци или Везни, то той умее да общува и да комуникира. При първоначален контакт е предразполагащ и любопитен към отсрещната страна. Често с тези хора е много приятно да се общува. Смята се, че тези позиции на асцедента дават при някои хора и забележителна височина. 
Третата група, която ще разгледаме, се отнася до земните знаци Когато човек има асцедент в знаците Дева, Телец или Козирог той е много умерен и прибран при първоначален контакт. Ако трябва говори, ако не трябва си мълчи. Тези асцеденти дават една деликатност по отношение на общуването, но могат и да дават липса на интерес към другата страна.  Разбира се, позицията в Дева е максимално добра от трите, а тази в Козирог се счита за най-трудната.
Последната група се отнася до водните знаци. Когато човек има асцедент в знаците Рак, Риби или Скорпион, то той възприема света интуитивно.  За тези хора не е важно какво им казваш, а какво чувстват. Те са много по-бавни и предпазливи по отношение на първоначалния контакт. Ако не ви усетят добре, могат и дори да не пожелаят да влезнат в истински контакт с вас. 
За да не усложнявам излишно картината няма да казвам, че планета в първи дом и нейните аспекти могат изцяло да променят първоначалната ситуация и влиянието на асцедента.

 

Съветвам ви да изгледате позицията на Медиум цели в картите си – тя е дори още по-интересна и вълнуваща. Когато в разберете добре и осъзнаете каква информация ви дава, направо ще се влюбите в нея.
Желая ви успех!