Следачът на кармата Сатурн проследи през този период до каква степен спазваме процесите на трансформация. Той влезе в знака на Скорпиона през 2012 година и сега, през декември, излиза от него. Ще има още едно кратко влизане през 2015 в знака на скорпиона, когато Сатурн е ретрограден, и тогава ще се довърши всички, което не е било приключено до момента. 
     Това беше период, в който трябваше да се освободим от всичко ненужно както в личен, така и в социален план и то трябваше да го направим доброволно. когато не беше доброволно, то ставаше на базата на резки събития, свързани със стрес и паника.
За да продължим напред, то трябва да се освободим от всичко ненужно. Най-вече от старата енергия. За това следеше Сатурн.
Всяка една от темите, свързани с този знак беше засегната: власт, пари, секс, болести, финанси, кризи.
Този период ни накара да преосмислим ценностите – както личните, моралните, така и колективните, обществените. Сякаш много хора, събития и ситуации бяха разобличени, за да можем да видим истинското им лице и да знаем по какъв начин да продължим напред, като се освободим от старото и ненужното.
Важните дълбоки личностни трансформации винаги са предвестник на промяна на гледната точка, на вярата и на начина на мислене. Преди да се насочим към това да анализираме новата ситуация, то трябва да се освободим от старата.
     Трансформациите както в личен план, така и в обществен са неизбежни. Стари идеи, начин на мислене и поведение няма повече да бъде толериран, защото самото общество и ценностите вече са изменени и изискват адекватно и ново мислене.
Буквално трябва да отворим гардероба и да извадим всичко нафталинено оттам, трябва да си купим нови дрехи и да свикнем с новата енергия, която предстои.
Промяната в ценностите и в авторитетите, която се случи така ще ни води към това да променим и начин си на възприемане на света и вярата си – темите на Сатурн в знака на Стрелеца- новите ни предизвикателства през идните две години и половин.