Това е едно от забележителните събития, което се случва точно в края на годината, но ще бележи един продължителен период от две години и половина напред във времето. Сатурн излиза от знака на Скорпиона на 23 Декември и независимо, че ще има още малки колебания през 2015, свързани с влизане и излизане от знака, то можем да кажем, че вече ще се отработва енергията на Стрелеца. 
Много ценен и важен ще е този период, който предстои, защото той се свързва с дълбокото познание, с начина на мислене и  възприемане на света. Следачът на кармата Сатурн ще ни провери дали спазваме уроците си във всяка една от тези сфери и ако не го правим, то ще ни дава предизвикателства, с които ще трябва да се справим. 
На първо място ще се тества идеята за вярата. Това е както вярата в другите, така и вярата в самите нас. Често ще губим вяра, именно за да я търсим, за да се борим за нея, да я откриваме, да разберем, че най-важната е вярата в самите нас. Ще има много хора, които ще искат да дават лъжлива вяра, ще се подиграват с вярата на другите. Това обаче ще са само малки предизвикателства, които ще ни накарат да се обърнем към нас самите и да разберем, че ако нямаме вяра в себе си, то няма как някой отвън да ни я даде. 
Вярата ще бъде ограничаваща като понятие и ще създава проблеми по отношение на комуникацията. Може да има различни етнически и религиозни конфликти по всяко едно кътче на света. На тази база трябва да разберем, че е излишно да се конфронтираме, защото вярата в доброто и в истината е само една. Идеята е да се подаде ръка. Такова събитие има и преди 30 години, когато Сатурн отново преминава през знака на Стрелеца. Това събитие се свързва със срещата на Далай Лама с Папата. 
Един от най-трудните моменти, свързани с България и предишното преминаване на Сатурн през знака на Стрелеца е възродителния процес. Пред идните две години ще има много предпоставки за нарушаване на етническия мир в много направления, а вярата може да бъде използвана като оръжие за манипулация. Важното е да не се поддаваме на такива провокации и да не допускаме грешки, които да повлияят негативно на поколения от хора.

На второ място и като следствие от това, което казах до момента, ще има едно ново осмисляне на въпроса за границите. Това ще са както границите на съзнанието, така ще са и границите във физически план. Границите ще се предначертават. Някои хора ще пътуват по-лесно, за тях няма да има граници, но граници ще бъдат издигнати към други. Пътуването на далечни места за някои ще се улесни, но за други ще стане невъзможно.  Примерът, свързан с предишното преминаване на Сатурн през знака на Стрелеца, който може да се даде, е присъединяването на Испания и Португалия към ЕС. 
Идеята за различното, за чуждото и за това, което идва от далече ще плаши, докато не разберем, че това просто е една нова форма на мислене, която може да облагороди настоящата.
Това ще е и целта ни – да се научим да променяме гледната си точка, да я разширявам, да сме готови и отворени за новото познание, което неминуемо ще дойде, защото старото е било отнесено с дълбоките води на Скорпиона. Преди 30 години САЩ за първи път забраняват дискриминацията по расови принципи. 
Идеята за образованието също много ще се промени. Старите форми на образование няма да са нито интересни, нито ще са полезни. Хората могат да загубят както респект, така и напълно да пренебрегват отживели научни специалности, направления, университети. Ще трябва да се случи една важна промяна в тази насока, свързана с новите нужди на хората и новата информация, която постоянни се развива и ни залива. 
Финансовата криза, която ни донесе Сатурн, когато премина през знака на Стрелеца, сега ще ни донесе много реформи по отношение на данъците, на лихвите. Данъчните реформи, които предстоят могат да са напрегнати и това да накара обществото да поиска да бъдат защитени правата му по един справедлив начин. 

Проблеми се очертават по отношение на вноса и износа на стоки, защото това пак са теми, свързани с позицията на Сатурн в знака на Стрелеца. Ще има едно ново преориентиране по отношение на пазарите – стари пазари ще бъдат загубени, ще се търсят нови. Всичко може да се реши с диалог и със спогодби. При предишното преминаване на Сатурн през знака на Стрелеца, през 1987, САЩ и Канада правят спогодба за свободна търговия.
Това е и другата основна идея, която се случва по време на Сатурн в знака на Стрелеца – идеята за справедливост. Тя на моменти ще отсъства от живота ни и то именно за да ни накара да се борим за нея и да търсим истината. Всеки един от нас ще е провокиран в своя живот и в сферите, които са маркирани от Сатурн в живота му, да направи точно това – да търси истината, да е непримирим към лъжата и да се бори за справедливост.  Този период може да активира работата на адвокатите и за тях да има много изтощителна дейност, но и много голямо израстване в кариерата. 

Периодът ще ни накара да станем подчертано късогледи и то в метафоричния смисъл на това понятие. Важното ще бъде да оправим всичко тук и сега, защото няма как да преследваме дългосрочни цели, свързани с бъдещето, ако сега не решим проблемите си. Справянето с проблемите тук и сега ще ни позволи да правим и да реализираме дългосрочните си цели. 
Знакът на Стрелеца се свързва и с идеята за забавлението. Можем само да предполагаме какво ни очаква, но можем и да си спомним какво се е случило преди 30 години и в какви насоки могат да са изненадите. Точно тогава стартират едни от най-популярните световни канали, които набиват огромна скорост и сега са лидери. Появява се феноменът Опра Уинфри и типа шоу, което тя прави се налага и да се използва в много страни. Телевизионните и компютърните игри, които тогава са новост, се налагат много усилено. С цел уважение към различията в музикален план се въвежда понятието world music , с което се характеризира музика, идваща от места като Африка, Южна Америка, т.н.
Енергията на Сатурн в знака на Стрелеца ще бъде най-силно усетена от представителите на този знак, който ще имат шанса през идните две години и половина да станат много по-зрели и отговорни. Това ще стане на базата на редица събития в живота им, както и на базата на важни личностни промени, които преминават през тях. Другите знаци, които също ще усетят много силно това влияние ще са Близнаците, Рибите и Девите. При Лъвовете и Овните можем да очакваме положително отражение, което ще се изразява под формата на някаква стабилност. Всички останали хора ще усетят влиянието на Сатурн в зависимост от особеностите на рождената си карта. 
Както виждате пред нас се намират две и половина години, които ще са много интересни и ще ни накарат подчертано да работим със себе си, със собствената ни вяра, с начина ни на възприемане на света. Те е изискват от нас да отворим съзнанието си и да сме толерантни към различното, да прозрем какво познание ни носи, да не да се затваряме и да се плашим от него. Ако искаме да живеем в истината, да се отнасят към нас справедливо и с уважение, то и ние ще трябва да предложим същото.