Винаги в една комуникация, свързана с астрологията, когато се говори за знака на Козирога, всички възкликват колко неемоцинален е. Това е като една стигма, която е лепнат на всички представители на този знак и те не могат да се спасят от нея. 
Дали обаче е така? Отговорът винаги е по средата. Свикнали сме да говорим за правилно изразяване на емоциите в две посоки. Едната е свързана с водните знаци, а другата в свързана с проявлението на знаците Везни и Телец, които се управляват от Венера. В този контакт Козирозите са наистина не традиционно емоционални или както се възприема от повечето хора – не емоционални. 
Те не носят мекотата на водните знаци, която лесно и приятно се проявява. Също така Козирозите не носят добрите социални умения на везните, нито прекалената фиксация на Телеца по отношение на хармонията и спокойствието.   
Козирогът се управлява от планетите Сатурн и Уран. Сатурн се свързва със сдържаното поведение, със студенината, с дисциплината и ретроградните правила, които дават сигурност. Уран е точно обратното лице – краен идеалист, пак много студен по природа, който цели братството и равенството, но не е толкова силен по отношение на любовта и топлите чувства.
По тази причина, както и много хора са забелязали, козирозите са много по-добри приятели, отколкото любими. В едно приятелство те могат да бъдат себе си, да бъдат по-спонтанни и по-истински. 
В любовта Козирога вижда правила. Той знае, че една връзка се гради на определени правила. Тези правила трябва да се спазват. Това веднага убива спонтанността и вкарва Козирога в неговата права за дисциплина. Емоциите обаче не подлежат на дисциплина. 
Тук е удачно да кажем, че Козирозите имат емоции, често те са много дълбоки и наситени, но проявлението на тези емоции и то в личен план е много трудно. Проявата на емоции в личен план се свързва със срещуположния знак на Рака т.е. сферата, която козирога никак не владее.
Козирозите много мразят да се занимават с неща, които не умеят и владеят и могат да им донесат нежелан провал. Те или не се занимават с тези сфери или полагат толкова усилия, че се получава ефекта на прекаленото, което пак горчи.

Къде можеш да видим най-добре емоциите на Козирога? На сцената. Разбира се, голямата сцена не е за всеки Козирог, независимо че всеки един от тях би се чувствал там добре. Много Козирози имат малка сцена, която е съставена от съседи, роднини, т.н. Това, което не могат да направят в личния си живот Козирозите го правят на сцената. Там те са пленителни, емоционални, въздействащи, дълбоки, красиви. Важното е да има публика. 
По тази причина едни от най-големите звезди в шоу бизнеса са от този знак. Обикновено това са красиви и забавни хора, които в интервютата споделят, че в личния си живот са скучни и незабавни, а ласкателните журналисти не искат да съгласят с този факт. 
Когато трябва да изрази емоциите си Козирогът се панира. Когато той е паниран, гледа ви втренчено и не може да говори, значи е много емоционален. На повърхността няма и следа от емоция, но силната емоция може да се забележи именно от гипсираното състояние на човека до вас. Така може да разберете, че той много се вълнува. Просто не знае как да го покаже и в този момент вие трябва да поемете инициативата. 
Има и много хора, които са виждали първичните емоции на Козирога, когато и на него му писва и ги излива на другите. Това са много тежи емоции, много насъбрани, които ви заливат и ви стресират. Когато попитате в този момент Козирога защо в държал всичко това в себе си и не го е споделил на другите, той пак замълчава, защото се вълнува…
Козирозите са кардинален знак с техните принципи. Ако ги харесвате, то ще ги харесвате такива, ако не ги харесвате, просто не се занимавайте с тях – те няма да се променят. Това трябва да го знаете много добре. 
Ако сте избрали Козирог в живота си, то обичайте го и се опитайте да разберете нюансите на не емоционалното му лице какви емоции изразяват. Не забравяйте, че според себе си те са много емоционални хора и може да ги засегнете, ако твърдите друго.
 А самите Козирози нека положат малко повече усилия по отношение на лицевото и поведенческото изразяване на емоциите. Могат да заучават готови поведенчески модели, които да прилагат над себе си. 

Знакът на Козирога се свързва с класическата бащина роля. Анализите “Образователна астрология за родители” и “Анализ на родителския модел” с създадени специално, за да можете да опознаете какво себе си в ролята на родители, така и децата си. За повече информация, разгледайте услугите, които се предлагат в сайта.