Движението на Сатурн през нашата рождена карта символизира всяка една наша стъпка на помъдряване и осъзнаване. При всяко едно свое завръщане, което става на всеки 29 години, Сатурн ни кара да направим важна равносметка и да влезем в нов етап от живота си. Много хора твърдят, че след завръщането на Сатурн ние навлизаме всеки път в един нов живот и имат право. 
Преминаването на Сатурн през знака на Стрелец е това, което ни вълнува в момента. То се свързва с хората, които са родени през 1956 до началото на 1959, както и тези, които са родени през 1986 до 1988. При всяка една от тези групи хора има един своеобразен край в живота и насочване на приоритетите в нова посока. 
За тези, които а родени през 80-те години това е периодът на зрелостта, когато личността е вече напълно завършена и може активно да се впусне в света на социалното и да поема отговорност както за себе си, така и за близките си, за семейството си. 
За тези, които са родени през 50-те години това е време за отказ от активната дейност и ориентиране към почивка. Това е преминаването от периода на зрялост към този на мъдрост. Това могат и да са събития в професионален план – пенсиониране или хора, които се занимават с наука или друга работа, която има нагаждане, сега да имат своеобразна кулминация в работата си. 
Всяко едно поколение носи проблемите на Сатурн. При тези хора те са свързани със знака на Стрелеца. Ето и кои са те:
Вярата – това са хора, които много трудно вярват на неща, които им се казват, а те не са проверили. Съмнението в правотата и истинността е към всички – родители, роднини, близки, учители. Често те не харесват това, което им казват учителите – не го намират за интересно, правилно, склонни са да се съмняват и по този начин търсят истината. 
Висшето образование – висшето образование трябва наистина да е висшеи да дава някаква подчертано положителна стойност иначе няма никакъв интерес към него. Много от тези хора не намират смисъл да учат до 30-та си година и са прави, до тази възраст те имат нужда да учат от живота, а след това, ако им се налага, може и висше образование. 
Себепознанието – това е най-важният момент при тези хора. Ако не познават себе си нямат обяснение за процесите в собствения си живот, то им е много трудно. Те имат нужда да разбират себе си и да търсят философския смисъл на съществуването си. Много са отворени за различното познание, но трябва да ги убедите, че то действа. Стане ли това, могат да станат големи застъпници. 

Чужбина и изучаването на чужди езици: има хора, които никога не са ходили в чужбина, защото не искат. Това ги плаши, стресира ги. С чужбина се свързват най-големите страхове – да не се затворят границите, да не могат да се върнат, страхът от непознатото и трудната адаптация, т.н. Изучаването на езици може да е труден процес и да не става по естествено лесен начин. Ако се учи език, то ще е с много усилия. Ако се живее в чужбина до 30-та година, то това може да е подчертано предизвикателен период, но много поучителен. 
Оптимизма : тези хора обичат да определят себе си за реалисти и често са. В реализма обаче сме свикнали да долавяме известна нотка на песимизъм и на това събитията да се разглеждат по един труден начин. Тъй като тези хора постоянно се съмняват в истината, те се съмняват и в лесно постигнатите неща. Това е тяхната трудна сфера. За тях успехът идва след като са минали през сложни ситуации, които са убили оптимизма им и са изисквали от тях много постоянство и усилен труд. Всичко това ги прави реалисти. 
Справедливостта: процесът тук е сложен. Тези хора трябва да се научат да са справедливи първо към себе си, а след това да раздават справедливост на другите. Това предполага да се мине през един период на подчертан егоизъм, в който те да опознаят себе си и да преценят както искат да правят. Чак тогава, след като са разбрали и тествали за себе си какво е справедливо и какво не – те могат да го предложат на другите като познание.         
     
В заключения искам да кажа няколко думи за Сатурн. Смята се, че Сатурн е лоша планета, която само вреди. Дори в миналото е била свързана с огромни бедствия. Истината е, че тя може да бъде такава, ако не я слушате. Сатурн изисква дисциплина, ред и следване на вече установени правила. Ако не правите това, то със сигурност ще страдате. Ако обаче си научите уроците на Сатурн той дава предпоставки за голямо личностно и духовно израстване, защото сме преодолели нещо, което ни е било много трудно. 
Истината е, че без Сатурн няма стабилност в живота, няма ред и няма структурираност. Това е все едно да имаме тяло без гръбначен стълб.