В съвременния свят любовта е силно рекламирана, но и толкова трудно постижима по този стар и романтичен начин, за който сме чели в книгите.
 Защо се получава така? Защото всички сме поставени в една ситуация на материална конкуренция, която създава постоянно идеята за материална липса и по този начин целия материален свят излиза на преден план. Дори съвременното тълкуване на любовта отново е материално. Тя се свързва със страст, силно физическо желание, еротика, съблазън. 
В истинската си същност, обаче, любовта е понятие от духовния план и няма нищо общо с голи и потни тела, които еротично се извиват. Това тълкуване на любовта е по-малко познато, защото то е истинното, а материалното общество има свой правила, който обича да налага, за да манипулира мнението на хората и да ги прави все по-зависими и объркани, че не постигат високите му критерии. 
По тази причина любовта се разбира непълно, неправилно и се свързва с егоизма и със страдането, че нещо ти е отнето, а ти не знаеш дори как да го получиш. 
В астрологията любовта се свързва със знака Лъв и с всичките му проявления. 

Този знак носи в себе си всички варианти на любовта. Те са няколко и е важно дори само един да присъства в живота ви, не всички. Ако имате дори само един от тези елементи в живота ви, то по един естествен начин и другите ще се пробудят. 
Основните категории, с които се свързва знака на Лъва, които са свързани с любовта, са следните:
Сърцето: Това е първата категория, която е така важна. Ако сърдечната ви чакра не е отворена, то за вас любовта ще е свързана само с това, което получавате в емоционален план и постоянно ще го очаквате, но реално вие няма да можете да започнете един емоционален процес, защото или не знаете как става това или прекалено се страхувате да не бъдете наранени. Също така, ако не сте получавали любов от вашите родители, то може да ви е много трудно след това да поискате и да дадете любов. 

Творчеството: Когато сърцето ви е отворено, то вие започвате да творите. Това не означава само да рисувате, да пеете или да свирите, това означава да активирате сърцето си и да го вложите в дейност, която чувствате близка и ви носи лично удоволствие и щастие. Това може да е хобито ви, работата ви, любимия човек, домашния любимец, но най-голямата творческа енергия си остават…
Децата: Това е най-върховния момент в живота на един човек – сътворяването на нов живот и то пак на базата на любовта и на безусловната грижа, която сме готови да дадем към друг човек, не само към самите нас. Децата буквално са сътворени от родителите си. Те ги създават физически, а след това ги възпитават по техен модел и подобие. Децата носят в себе си изначалната любов и могат да действат като положителен емоционален генератор за родителите си. 
Егото: Трудно е да обичаш другите, ако не обичаш себе си. Това не означава да си егоист, който постоянно се хвърля да краде вниманието на другите, да говори за себе си да се поставя в центъра. този егоизъм е отново признак на липса на обич и спешна нужда от внимание, като всичко това цели да провокира средата да му даде любов. Когато сърцето е отворено човек обича себе си, познава нуждите си, знае какво го прави щастлив и се бори за това. Той умее да прави и другите щастливи, да ги обича, да ги закриля и да се грижи за тях. Това обаче няма как да бъде постигнато, ако човек не умее да се обича, да се грижи за себе си и да се цени. Всеки един процес на любов започва от самия човек.

Както виждате любовта съществува под много форми в живота ни и ние трябва просто да я пуснем да влезе в него. Тогава ние ще отворим сърцето си, ще обичаме себе си и ще правим другите щастливи.