От астрологична гледна точка знакът на Водолея е един от най-слабите знаци. Слаб знак не означава лош знак. Затова е глупаво да се задава въпроса :”Аз хубава зодия ли съм?”. Първо вие сте много повече от зодията си, второ всеки един знак нови с себе си стъпка на еволюцията на душата и е хубав сам по себе си. 
Каква е стъпката на Водолея? Това е колективното одобрение. За Водолея това е много важно. Водолеят изгражда себе си на базата на положителната оценка, която получава от групи хора. Това са приятели, съмишленици, колеги, семейство. Всяка една група хора е важна, защото му дава енергия. 
Добрите идеалистични отношения са това, което много радва представителите на този знак. Идеализъм означава да можеш да помагаш по един безусловен начин на другите, да разбираш нуждите им и да откликваш на тях. Водолеят може да направи чудеса, когато действа идеалистично и не е ограничаван и може да не прави нищо, ако е ограничаван или смята, че е попаднал в ситуация на несправедливост. 
Колко е обективен в преценката си за справедливост и несправедливост? Отговорът не може да е еднозначен. Ако има време да помисли Водолеят може да е много обективен, защото има студена, но много точно преценка. Ако обаче бъде завладян от нервния импулс и прибързаността, които са характерни за него, може буквално да бъде борец без кауза, който се хвърля да се противопоставя. 
Какво най-много натъжава Водолеите? Това е да не бъдат разбрани от другите правилно, а това сякаш е част от кармата им, защото те често са неправилно разбрани. Неспособен да защити егото си в нормална ситуация, Водолеят е способен да защити себе си само в ситуация на крайност, когато се е стигнало до скандал. Междувременно е правил много отстъпки, надявайки се, че някой ще се усети и ще се държи по идеалистичните представи, както самият Водолей очаква. 

Идеализъм обаче в наши дни не се среща толкова често, още по-малко може да се очаква от хората, потопени в материалния свят, където оцеляването на егото е поставен на първо място.
Самите Водолеи са трудно емоционални хора или казано с други думи не са емоционални по класическия начин. Идеализъм, които е така характерен за тях се свързва с идеи, а не с емоции. Те могат да бъдат много по-лесни запалени идейно, отколкото емоционално. Дори самото влюбване е един идеен процес.
Когато Водолеите не получават положителна оценка от заобикалящата ги страна и не бъдат оценени като важни, те действат точно обратното на това, което трябва да направят. Те стават много засегнати и раздразнителни и винят другите, че не ги оценяват, вместо да се спрат и да покажат на тези, които не ги оценяват, че имат качества и неправилно са подценявани. 
Това е основните проблем на всеки един Водолей – да не знае как да провокира положителната оценка в другите, как да я защити и да застане зад нея. Тук пречи слабото его, което очаква първо да бъде оценено, а след това да действа, а за жалост в реалния живот това не е така лесно. Особено трудно за всеки Водолей е, ако не е бил оценен от семейната среда и тя не му е дава стабилна основа. 
Решението за самите Водолеи е да сменят средата и да се научат да се представят по-добре. Те винаги имат подчертано индивидуален характер и носят симпатия в себе си, просто трябва да попаднат в среда, която да оцени техните качества, а след това те просто ще разцъфнат.