Предпоставките за една болест за много. Медицината открива едни причини, езотериката други. Често тези две направления са в единомислие, но и има много моменти, в които не споделят една и съща истина.
В тази статия ще разгледаме емоции, които са причинители са неразположенията в живота на хората. Често проблемите с емоциите водят до емоционални блокажи, оттам се получава натрупване на енергия или нейната негативна активация и често се сблъскаме с проблеми в здравословен план. 
Ще разгледаме огнените знаци в астрологията – Овен, Лъв и Стрелец и ще проследим какви са основните проблеми при тях. 
Болестите, от астрологична гледна точка, се виждат много добре в рождената карта на човек и често са свързани с неговата карма. Самата болест също е вид енергия. Ако ние се насочим към това да реализираме тази енергия чрез болест, защото така ни е обяснено от авторитетите и от лекарите, то ние ще се разболеем. Винаги има и алтернативно тълкуване. Именно този тип тълкуване започва да става все по-популярно през последните години. 
Примерно болест като ракът се свързва със силната трансформираща енергия в нашия организъм. При заболяване от Рак често има ситуация, която изисква човек да се промени много, да се откаже дори напълно от стария си живот, да загърби миналото и да изгради от себе си една напълно нова личност. Ако успее да направи това и да се трансформира, то той може много по-лесно и успешно да се излекува. Ако се откаже и реши, че за него е прекалено късно за промяна, ако не иска да се разделя с правилата и стереотипите си, то тази промяна няма да се състои и болестта може да е с фатален край. Често протичането на болестите е въпрос на личен избор на самия човек. Осъзнаването на тази истина обаче е сложен процес, който често противоречи на общите правила за здравеопазване. 
Нека да се върнем на огнените знаци. Това са най-силните и темпераменти знаци. Много е важно как се отглеждат децата от тези знаци и накъде се насочва енергията им. На тези деца е дадена голяма отговорност чрез тази силна енергия, която имат по рождение. 
Всеки един от тези знаци страда много силно от пренебрежението, незачитането на неговата позиция, омаловажаването на личността и постиженията му, липсата на любов и положителна( дори на моменти прекалена) оценка от страна на близките. 
Първият знак е Овенът. Това е знакът на началото. Той съдържа в себе си стабилни принципи, в които вярва. С този знак се свързва първоначалния импулс. Кога този знак се чувства добре? Когато му е позволено да действа, да е активен, да рискува, да разчита на себе си. Разбира се, при едни несъвместими с тези нужди и желания родители, може да се получи точно обратното. Овенът може да стане интроверт, който се опасява от всичко, не смее да рискува, постоянно търси опората в друг човек. 
Какво се случва тогава с неговата енергия? Тя се обръща срещу него. Овенът, при когото огънят не може да се разгаря, отказва изобщо да гори. Това са принципите – или ще са моите или няма да се получат нещата, дори това да води до смърт. Ако силната енергия на Овена не бъде насочена навън, тя се обръща срещу него и той става най-големия си враг. Овните са склонни да развиват автоимунни заболявания с идеята да се спасят от тази среда, която не им позволява да се развиват, склонни са да имат проблеми с високо кръвно, тъй като трудно овладяват темперамента си. Овните могат да се само разрушават чрез анорексия, булимия, епилепсия.

Вторият огнен знак е този на Лъва. Тук ситуацията е малко по-различна. Лъвът е човек със силно его, който обича да се изявява и да застава в центъра на случването в една драматична роля, която привлича внимание над него. Ако на Лъвът му бъде отказана тази роля, ако той няма възможност да е център на вниманието, да е насочван в друга посока по един груб и агресивен начин, то той страда и то драматично. Независимо на каква възраст е Лъвът реагира чрез сърцето си и изпитва болки в тази област. Това може да се случва дори на деца в пубертета. Това е признак, че Лъвът е бил отклонен от неговия си път.
 Лъвът, за разлика от Овена, може по-добре да се съобразява, но ако това се случва прекалено често и посоката на живот му е неправилна, то той може да развие и сериозни проблеми с нервната система. Като проявление това може да се свързва с постоянни скандали и раздразнителност към заобикалящата среда. 
Третият огнен знак е този на Стрелеца. На пръв поглед Стрелците са симпатични и весели хора, които нямат проблеми. Това обаче дълбоко не е така. Това е третият по сила знак и той носи в себе си много енергия. Ако тази енергия не бъде правилно насочена, то тя се обръща срещу него. 
Един от основните проблеми при Стрелците е това родителите да не общуват с детето Стрелец, да му казват, че е глупаво и да не се интересуват от мнението му. Тогава детето Стрелец в склонно буквално да мълчи и да стане един краен интроверт, както и да има проблеми при говорене като заекване. 
Не овладяната агресия при Стрелеца е най-лесно видима. Тя се изразява чрез акне, чрез кожни проблеми, чрез петна по лицето, сякаш цялото същество на детето казва – обърнете ми специално внимание, аз съществувам и привличам вниманието ти по този забележителен начин. 
Стрелецът е знакът, който може да гори силно, а може и леко да тлее. Силното горене се свързва с добрата самооценка, тлеенето с подтиснатото настроение. Това може да даде и отражение над килограмите при Стрелеца. Този знак се свързва с хиперболизирането – той може да е или много слаб или много дебел като и при двата случая не може да се справи с килограмите си. Всичко това показва, че детето ви Стрелец има спешна нужда от внимание.
Огнените знаци са най-силните знаци, но за да е положителна силата им, то тя трябва да бъде възпитана добре. Тези деца ще са много по-самостоятелни, по-дейни и по-активни, но вие като родители имате отговорности към тях, които се свързват със зачитане на личните им качества, подсилване на егото им, комплименти и постоянно одобрение.