Темата за партньорството винаги е вълнувала човечеството. Аристофан разказва своята идея за любовта:
 Отначало на Земята живеели андрогини. Това били страховити със своята сила същества. Били почти овални. Имали на главата си по две лица, които гледали в различни посоки. Имали четири ръце, четири крака и четири очи. И два полови органа. Били двуполови същества – мъж и жена в едно тяло. Не ходели изправени като нас, а се търкаляли като акробати, подпирайки се на осемте си крайници.  Били бързи, силни и дръзки. И имали големи стремежи. Според Омир двама от тях дори се опитали да се качат на небето при планината Олимп. Тогава Зевс решил да направи нещо за да намали силата им и да предпази боговете от тяхното съперничество. Той разделил всеки от тях на две половини като го разрязал. Вече всеки имал само по едно лице, две очи, две ръце и два крака. И бил или мъж, или жена. Така се образували хората, които били два пъти по-слаби от преди. Всеки от тях обаче копнеел по изгубената си половинка. Затова те се търсели и ако се откриели – вплитали се здраво в прегръдка и се опитвали да се сраснат отново.
Това е една от легендите, която дава обяснение за мъжкото и женското начало в хората. Това е тема, която е вълнуваща и интересна и в наши дни. 
Темата за баланса на мъжката и женската енергия е въпрос на себепознание, което човек трябва да се осмели да погледне в себе си. Това е една от най-важните предпоставки за разбиране на себе си, а всичко това води и до по-ясни представи и очаквания по отношение на партньора. 
Малко хора обаче са се замисляли, че темата за пола е много интересна и широкообхватна. Човек се ражда с един пол, може да се чувства от друг, обществото, на базата на външните му белези, да го конструира по трети начин, а освен това и астрологията има мнение по този въпрос. 
В астрологията както планетите, така и знаците се делят на мъжки и на женски и разбира се има и безполови. Наличието на много мъжки знаци в една карта дава силни мъжки характеристики на човека, който я притежава. Наличието на женски характеристики дава женски тип поведение на човека, който има тази карта. Не всеки мъж обаче има мъжка карта и не всяка жена женска. Това прави ситуацията много интересна за анализ. 

Като тип поведение жените с мъжка карта са много дейни, много активни, доминиращи, умеещи да взимат решения и да се налагат. Трудно се спори с тези жени. В народното творчество такива жени винаги е имало и са били наричани мъжка Дана. В наши дни се наричат успешни бизнесдами и мъжки момичета, като мъжката страна е изведена като нещо положително и като модел на поведение. 
Жените с мъжки карти обикновено изглеждат или като мъже или в по-добрия вариант – като момчета. Те са спортни, харесват по-спортни дрехи – така наричат женските дрехи, които приличат на мъжки. Често са в добра физическа форма и са много активни и динамични. 
Често жените с мъжки карти са представителките на огнените и въздушните знаци. 
Женското е дадено като негативно. В народното творчество слабият мъж се нарича „женчо”. Женското начало е дадено като слабо, като пасивно и като осмиващо на моменти. Какво да правят тогава мъжете с женски карти в това съвременно общество на мачовци и на мъжки момичета? Един сложен въпрос.
Мъжете, които имат женски карти често са много мили, много грижовни, способни да създават домашен уют, готвят добре, емоционални и чувствителни са по един изразителен начин, сантиментални и раними. На тях обаче им е много трудно да изразяват истинската си личност, особено когато обществото им налага един модел на мъжественост, в който те не се разпознават. 
Мъжете с женска карта имат понякога женска структура на тялото, а дори и да нямат, то много им личи, когато напълняват, защото напълняват „по женски”. Това са мъже, които са много по-ориентирани към дома, а не към физическата активност и спорта. 
Често това са мъже от водните и земните знаци. Разбира се, за да се направи точно заключение, то трябва да се разгледа целия хороскоп на човек, а не само позицията на слънцето му/зодията, защото ние сме много повече от зодията си. 
Каква е драмата на тези хора? Драмата при жените е, че не разбират защо мъжете не са по-мъже от тях и се поставят в една база за сравнение, в която те никога няма да са победители. Мъжете с женски карти имат нужда от много разбиране и от много внимателно отношение, за тях агресивния подход не е типичен, а емоционалността им е много развита. 

Решението за всеки човек е да опознае себе си, да разбере нуждите си и желанията си тогава да се подготви да ги изисква от партньора си. За всеки човек има подходящ партньор, важното е обаче самооценката на човека да е правилна.