Отговорът е много лесен – като го обясним и като го дефинираме. Когато това стане ще осъзнаете, че той не е така неразбираем. 
Каква е природата на Рибите? – Интуитивна. Интуицията е този информационен канал, който е равен на логиката, но се различава напълно от нея. Логиката е подвластна на колективното мислене, а интуицията е нашият личен инструмент. Интуицията винаги дава тази допълнителна информация, която липсва на логиката. 
Какво ги кара да действат? – Емоциите. Когато усещат интуитивно една ситуация, те винаги знаят кой е неискрен, кой лъже, усещат негативната емоция. Когато това идва от близки до тях хора, те не искат да повярват на това, което усещат и тогава потъват в своите заблуди, които почти във всички случаи са самозаблуди. 
Какви са любимите им роли?-  На жертва и на спасител. За да спасят близките си те често решават да се жертват за тях, но често стават жертви на собствените си нелогични действия. От спасител те често могат да влизат в ролята на жертва. 
Какво ги прави щастливи? – Да се жертват и да страдат. Не можете да откажете една Риба, ако тя заявява, че ви обича, а вие й отвръщате –ти само ще страдаш с мен. Това може да мотивира Рибата да не ви изостави, защото вие по този начин и показвате, че страдате, а тя има нужда да ви спасява. 
Каква е тяхната енергия? – Много мека и ранима. Рибите са много емоционално отворени към другите и попиват тяхната енергия. Това може да е много тежко за тях, ако са попаднали в една негативна среда. Хем им тежи, хем не могат да се спасят от нея. 

Защо са такива? – Това е последният зодиакален знак. В него е събрана мъдростта на всичките останали знаци. Идеята тук е за емоционалната равносметка и за изваждането на духовните заключения. Рибите са много любознателни, стига да им бъде позволена да са такива и семейната и социалната среда да ги развие в тази насока. 
Какво е най-трудно за Рибите? – Да живеят в съвременния материален свят. Това са емоционални и интуитивни хора, които много добре усещат каква е мисията им и какво трябва да направят. Често обаче, поради емоционалната си обвързаност с другите хора – било то родители, авторитети, съпрузи, те се опитват да се нагодят към такава среда, каквато се изисква от тях, без да я харесват. Най-тежкото за една Риба е да загуби емоционалния си свят и да не слуша интуицията си. Тогава Рибата загубва своите естествени ориентири, обърква се, страхува се, става лоша и показва едно лице, което не е приятно на никой.
Затова Риби – бъдете мили, грижовни, грижете се за хората, които обичате, не предавайте емоциите си и слушайте интуицията си.