Рак –Козирог: архетипът на майката и на бащата
Вече сме говорили, че родителите са най-важните хора в живота ни. При един възрастен човек лесно може да се види влиянието на родителите му и като поведение и като начин на себе усещане, дори и като естетика и развита или не развита енергия. Един наблюдателен човек винаги може да види лицето на всеки един от двамата родители в това на детето. 
В астрологията свързваме родителските роли в два от кардиналните знаци: Рак и Козирог. 
Ракът е знакът, който се управлява от Луната и се свързва с грижата, с безусловната любов, с това да можеш да се жертваш за хората, които обичаш, да създаваш уют и комфорт в дома, да умееш да с емоционално топъл и отзивчив. Това е и класическата представа за майка, която всяко едно дете носи в себе си. Това е архетипът на майката. 
Бихте попитали откъде идва този архетип, ако говорим за едно малко бебе, което тепърва се учи на всичко в живота си? Отговорът е лесен – това дете е една стара душа, която много пъти е била както бебе, така и майка и баща и има познания за правилното поведение в едни семейни взаимоотношения. 
Една жена Рак, която не е била под влияние на труден родителски модел, който да блокира енергията й, може лесно да бъде класическа майка  – грижовна, обичаща и подкрепяща, умееща да бъде жена и да дава безусловната си любов. 
Сходна е ситуацията и с мъжете Рак. Те също умеят да бъдат много добри майки, но тук от една мъжка перспектива. Мъжът Рак трудно може да бъде силния и защитаващ баща, които учи на крайно мъжество, но той може да прави много други ценни неща. Той може да създава домашен уют, да е добър партньор на жена си и да е жертвоготовен родител, а това не трябва да се подценява, защото е много голямо умение и на него се базира хармонията в едно семейство.
Когато говорим за толкова голямо умение по отношение на една роля, трябва винаги да споменем и за анти ролята. Всеки един Рак, който няма възможност да бъде себе си, подтиснат е, депресиран е от средата и се чувства блокирал, може да стане анти –родител. Това означава да изостави както децата си, така и семейството си.  Това става в моментите, в които Ракът се чувства ненужен, вреден за себе си, както и вреден за близките си. Ракът се свързва със скриването и с бягството от отговорност, когато се намира в крайна ситуация, с която не може да се справи. Затова бъдете много внимателни по отношение на Раците в живота си. 
Другият родителски знак е този на Козирога. това е авторитетния знак в хороскопа, който се свързва с усилията, които трябва да бъдат възнаградени. това е архетипът на бащата. Бащата е този с добрия социален образ, този който възпитава и поставя параметри на личността на детето Той е този, който дава условната любов. Неговата любов се печели на базата на усилия, а той накрая възнаграждава.  
Поради тази причина представителите на знака на козирога имат една умерена емоционалност, която много трудно се демонстрира. Те носят в себе си възпитателния елемент, който на моменти се свързва със студенина и безкомпромисност. За да се научиш на нещо, не трябва да се лигавиш, а трябва да се научиш да спазваш правилата и затова емоциите са излишни – биха казали Козирозите.
Козирогът може да бъде добър баща, който умее да се справя добре с ролята си на възпитател и когато е необходимо да бъде и мил и грижовен. Това е бащата, които много се гордее с децата си, когато те имат успехи, но не може винаги да се изкаже емоционално. Ако го чуете, без той да знае, как говори за вашите успехи като негово дете пред други хора ще онемеете. 
Майката Козирог прави всичко както трябва, но при майчината роля не са толкова важни правилата, колкото искрената и неподправена емоция, която жената козирог се опитва да изкара от себе си, защото тя може всичко, но никога не й се получава по класическия начин. 
Много осъзнатата жена козирог разбира за този свой проблем и се опитва да помага на децата си, без да им пречи. Неосъзнатата жена козирог обаче е един неукротим диктатор, който не борави добре с емоциите си и децата й имат чувството, че пред тях седи студен адмирал, който само критикува и не може да демонстрира обич. Междувременно жената Козирог смята себе си за отличен възпитател. Въпрос на гледна точка – ще кажете вие. 
Козирозите не се отказват от отговорност. Те обаче също имат начин да изоставят семейството си, ако смятат, че са подтиснати и не могат да разгърнат потенциала си, както и смятат, че са вредни за себе си и за близките си. Козирозите обичат да си играят с идеята за смъртта и да се прощават с близките си в моменти на криза, които за тях са равни на смърт. За козирога всичко, с което не може да се справи в смърт. Отказването от отговорността също е смърт. За щастие често става въпрос за метафоричния смисъл на тази дума. 

Знаците Рак и Козирог поставят емоционалната и социалната стабилност в хороскопа. Точно от това има нужда едно дете, за да се развие щастливо. 

Повече за родителските си роли, за ролите на родителите ви може да намерите в анализите “Образователна астрология за родители” и ” Анализ на родителския модел”. Разгледайте услугите на сайта.