Обикновено страховете на хората се простират докъдето са им знанията. Няма как да се плашиш от нещо, което не познаваш или не знаеш, че съществува.  То може пак да ти действа, но ако не можеш да си го обясниш логично, то приемаш, че просто така се случва. 
Истинският страх на хората обаче се свързва с промяната. Обществото е така устроено, че постоянно да се изисква сигурност и стабилност, които обаче трябва да дойдат отвън. За жалост това е моделът на дестабилизацията, защото няма как някой друг да те направи щастлив и стабилен, ако ти не носиш тези качества в себе си. Тук се включва и закона на отражението – няма как да отразиш нещо от външния свят, ако не го носиш в себе си. 
Често ретроградният планети са свързани именно със страховете ни от промяната. Хората ги смятат за изтощителни и се плашат от тях, защото винаги променят ситуацията и ни карат да реагираме по различен начин. Това обаче е смисълът на живота. Както света се променя, така и ние трябва да се променя с него. Погледът назад е една красива носталгия, която обаче няма как да се върне, защото посоката е напред. Раздялата със старото обаче се корени във всички страхове. 
Страхът от комуникация

 
 Всеки от нас има разговори, които не иска да проведе, такива, от които се страхува, защото може да загуби човек или да бъде отхвърлен. Всеки има нужда да договори по нов начин условията си на работа, параметрите на сътрудничество, целите и плановете. В една нормална ситуация това желание може да бъде потискано, но когато Меркурий се обърне, то тази нужда излиза на преден план.
Няма да говорим какво обърква Меркурий, защото всички знаем. Ще си кажем за какво помага. Той помага за това да подредим отново приоритетите и целите си, да оправим отношенията си, да проведем тази разговори, които са необходими. 
 Казват, че Меркурий създава объркване. Реално обаче той ни вади от тази рамка, с която сме свикнали. той изисква от вас да подобрим комуникацията си и да решим проблемите си. Да, той е неподходящ за нови начинания, но ни дава чудесна база за осмисляне на плановете и целите ни и след това, когато стане директен, с готовност да се впуснем в новите неща.  

Save