Обикновено страховете на хората се простират докъдето са им знанията. Няма как да се плашиш от нещо, което не познаваш или не знаеш, че съществува.  То може пак да ти действа, но ако не можеш да си го обясниш логично, то приемаш, че просто така се случва. 
Истинският страх на хората обаче се свързва с промяната. Обществото е така устроено, че постоянно да се изисква сигурност и стабилност, които обаче трябва да дойдат отвън. За жалост това е моделът на дестабилизацията, защото няма как някой друг да те направи щастлив и стабилен, ако ти не носиш тези качества в себе си. Тук се включва и закона на отражението – няма как да отразиш нещо от външния свят, ако не го носиш в себе си. 
Често ретроградният планети са свързани именно със страховете ни от промяната. Хората ги смятат за изтощителни и се плашат от тях, защото винаги променят ситуацията и ни карат да реагираме по различен начин. Това обаче е смисълът на живота. Както света се променя, така и ние трябва да се променя с него. Погледът назад е една красива носталгия, която обаче няма как да се върне, защото посоката е напред. Раздялата със старото обаче се корени във всички страхове. 

Страхът от любовта
 Венера – 25 юли -06 септември 

 Любовта е и вида оценка, която получаваме от другия човек. Затова Венера се свързва не само с любовта, а и с ценностите в емоционален и материален план, с парите.  
 Когато Венера е ретроградна, то ние се обръщаме към най-важната оценка – тази към самите нас или начина, по който ние се ценим. На тази база ние даваме и получаваме любов. Темите за любовта и за ценностите излизат на преден план. В такива моменти ние наистина разбираме дали сме готови за една връзка, дали искаме да даваме или искаме само да получаваме.
 Неслучайно през този период се появяват стари познати, които са свързани с минали етапи от живота ни и ни напомнят какъв път сме извървели или къде сме спрели. Те ни дават оценка на базата на сравнението, на базата на времето.
В такива моменти сме склонни да компенсираме комплексите си с пари, да си купуваме стойност, красота. Поради тази причина големи инвестиции и процедури за разкрасяване, както и пластични операции са крайно непрепоръчителни. 

Ретроградната Венера ни показва, че егоизмът е излишен в една връзка и ние изобщо не сме готови за партньорство, ако подхождаме с идеята какво ще получим и кой ще ни обича, защото в любовта първо се дава.