Това е една тема, която не се отнася само до Девите, но и до децата на Девите, както и до тези хора, които имат партньор от знака на Девата и с когото ще споделят отговорността на родителството.
Защо разглеждаме точно Девите и тяхната родителска роля? Какво е специалното тук?
Отговорът е много неща.  Много лесно се вижда, кога човек е отгледан от Дева. Девите дават една особена украса на децата си, която винаги е много забележима. 
Още самото началото трябва да кажем каква е ролята на Девата според езотеричното учение. Според него Девата е вторият майчински знак след Рака. Ако Ракът е майката, която дава живот, то Девата е майката, която възпитава. 
Точно от тук ще започне нашият анализ  – от възпитанието. Девите са много крайни по отношение на възпитанието. От крайно възпитателни те често стигат до пълна липса на възпитание, когато се обезсърчат. 
В този ред на мисли има 5 важни точки, които трябва да обсъдим, когато говорим за родител Дева.
1.      Критиката: искате или не това ще е нещото, което ще получите в големи порции от родителя Дева. В неговата представа той ви стимулира да се промените по позитивен начин, да изисквате от себе си повече, да сте съвършени. Критиката за Двата не е това, което е за другите хора. Девите живеят с критиката постоянно и докато спят някаква част от съзнанието им критикува. За тях критиката е нормална, тя не е крайност, а просто си е в реда на нещата.
Това обаче много трудно може да се обясни на децата от Огнените знаци Овен, Лъв и Стрелец. Те се изграждат на базата на похвалата и на позитивното отношение към тях. Те не разбират критиката или по-скоро, ако я разбират, тя е обида и голяма атака към достойнството им.
Тук родителят Дева трябва да знае, че има два сценария. В единият той е прав и детето му израства агресивно и неуверено в себе си. В другия сценарий той не е прав, но детето му израства самоуверено и щастливо.
2.      Проблемът с килограмите: – критиката и трудното емоционално изразяване на родителя Дева често водят до емоционални дефицити при детето. Обикновено проблемът е при децата от водните знаци Рак, Риби и Скорпион. Те са склонни да задържат много емоции е себе си, както и да потискат агресията си. Родителят Дева мрази дебелото. Ако детето му е дебело, той ще се постарае да промени това.  Това обаче няма да стане с критика и обидни думи, защото децата от водните знаци ще са още по-наранени, затворени и ще дебелеят още повече.  Тук е много важна ролята на майката Дева.
Вместо критика, крясъци и агресивно наложена диета, тя трябва да се опита да разбере детето си и да му даде тази емоционална подкрепа, от която то има нужда.
3.      Манията за сравнение с другите- за Девата е много важно да е в крак с това, което се случва с другите семейство и деца и да не остава по-назад. Сравнението  с другите може да е много трудно за децата от въздушните знаци Близнаци, Везни и Водолей. Тя по принцип се изграждат на базата на сравнение. Ако сравнението е позитивно и в тяхна полза, то те ще са щастливи. Ако обаче им се вменява, че никога няма да достигнат успеха на съседското дете, то те могат да живеят в едно голямо неприемане на себе си.
Родителят Дева е добре да разбира и да приема уникалността на детето си, дори когато тя не е крайно позитивно оценена от него. Ако искаш разбиране и толерантност, то това трябва и да дадеш. Това са качества, които се намират основата на хармонията в една връзка.
4.      Парите – много са важни парите за Девата. Те са сигурност, престиж, средство за сигурност, нещо, с което могат винаги да се похвалят нескромно, когато ги имат.  В този ред на мисли парите могат да са основна тема в живота на детето от земен знак Телец, Дева или Козирог. Наличието на пари ще дава самочувствие, което на моменти може да е нереално и прекалено, но липсата на пари може да води до една голяма липса на увереност.
Важно е да се обясни на детето от земен знак, че има и други важни неща в живота, освен парите, защото парите са само една малка част от щастието и заради тях няма смисъл да се обръща гръб на цялото щастие на земята.
5.      Здравето – Девите често имат много правилна преценка по отношение на поддържане на физическото здраве. Разбират от спорт, от хранителни режими, от диети.  Тази тема се свързва с децата от всички знаци. Няма как да искате от детето ви да пази диета и да спортува, ако вие не давате самите пример. Просто се получава една нечестна ситуация. Детето се чуди защо го упреквате, че не прави нещо, докато вие самите не го правите. За детето вашият пример е много важен. Ако вие цените и се грижите за здравето си, то и детето ви ще го прави.

Единственият съвет към родителите Дева е свързан с емоционалната връзка с детето им. Ако ще се сравнявате с другите родители, то сравнявайте се по количеството грижа и любов, които се дават на детето в емоционален, а не материален план. 

Децата ви са хората, които обичате най-много на земята. Заслужава си да се постараете заради тях и да бъдете емоционални.