Животът след началото на новия век толкова много се промени и това става по един рязък начин, който ние не можем да усетим така силно, защото виждаме постепенните стъпки, по които това става, без да си даваме сметка, че те са реално много бързи.
Това, което промени много света е именно наличието на интернет и възможността да сме свързани с другите хора по всяко едно време. Когато интернет се появи и на мобилните ни телефони, то общуването с всички стана още по-лесно, а сами виждаме, че този процес се подобрява с всеки изминал ден.
Заедно с интернет се променя и представата за любовта, както и формата за запознанство, която е била характерна за миналия век. Ако тогава срещите са ставали на живо и една връзка е започвала от момента на физическото запознанство между двама думи, то сега не е така.
Една връзка може да започне в интернет много преди да има жива среща, а дори може и да няма такава, защото интернет комуникацията носи своята сладка страна, която е отражение на социалната изолация, в която живеят всички, както и трудното общуване на живо. Всеки става все по-отворен и комуникативен в интернет пространството, но сякаш това му качество не може да се проявява на живо.
Интернет комуникацията е може би най-добрият пример за това какво представлява асцендента. Той е нашата социална маска, образът, който ние изграждаме и представям на другите в общуването. Той отговаря и за привлекателността ни, както и за външния ни вид.
Именно асцендентът може да е много подвеждащ, когато става въпрос за общуване по интернет.
Нашата същност е свързана основно с позициите на слънцето и луната в рождената ни карта. Можем да кажем, че слънцето и луната сме ние.
Какво е тогава асцендентът? Той е бариерата, която решава кого да допусне и кого да не допусне до нас.  Той е пропускателния пункт към нашата истинска личност. Сам по себе си той също е част от нашата личност дотолкова доколкото една маска е част от цялостния образ. 
В този ред на мисли интернет комуникацията е игра на асценденти, в която обаче много силно се крие истинската личност. Тя е свидно пазена, за да не бъде наранена, затова пък асцендентът може да господства.

Няма лошо, стига да не се изгражда цялото впечатление на базата на тази маска. За жалост несъответствието между маската и личността често води до разочарование. Каква обаче може да бъде тя ?
Когато асцендентът попада в огнените знаци, то винаги имаме една припряност, силна социализация, както и често има едно нетърпение по отношение на интернет комуникацията и желание за жива среща. Това обаче са много опасни позиции на асцендента, особено когато става въпрос за представители на земните или водните знаци.
 В интернет може да имате много смел и уверен човек, но на живо да видите един умерен, вежлив и дори срамежлив човек.  Това може да ви разочарова.
Когато асцендентът попадне във водните знаци, то обикновено се говори за чувства, може и да не се говори и винаги под някаква форма присъства идеята за секса.  Тук я има идеята, че вербалната комуникация не е най-силата, затова се прибягва до съблазън.  Ако говорим за хора от въздушните знаци или знака на Козирога, то на живо може да не видите този съблазнител, който сте очаквали, защото това е била, според него привлекателната маска, която ви е накарала да се видите, а след това идва момента на общуването.
Когато асцендентът попадне във Въздушните знаци, то той винаги създава много по-добро впечатление от това, което ще видите на живо. Хората с въздушни асценденти създават впечатлението на разбрани и сговорчиви хора, но ако те са представители на огнените знаци, често на живо ще видите много его и нужда от поемане на цялото внимание над себе си.
Когато асцендентът попадне в земните знаци, винаги има една умереност в общуването и ясно изясняване на ползата от комуникацията, дори тя да не е материална, а само чисто емоционална.  Ако хора от въздушните или огнените знаци имат тези асценденти, то на живо пак може да има едно голямо разочарование, защото тази умереност вече ще липсва.

Асцендентът е прекрасният или трудният вход към нашата личност. Не си правете обаче заключения за личността на базата на асцендента, защото няма да са верни. Нека той бъде използван като мотив за среща, а истинското опознаване да става на живо.