Страховете са част от нашия живот. При някои хора те са незабележими и те не им обръщат внимание, но при други страховете могат да бъдат с основната на живота им и по този начин да блокират важни процеси в живота им и да пречат на духовното им израстване. 
Страховете винаги са лични. За един човек нещо може да е панически страшно, но същото това нещо може да не буди никаква емоция в друг човек.  Това означава, че страховете са продукт на една пречупена реалност, която ние виждаме през нашите очи. 
В този ред на мисли страховете биват няколко типа. Едните са тези, които носим в себе си от миналите животи. Често човек, който е умрял в последен живот при атака от змии, в този живот се ражда с необяснимо панически страх от змии, дори и никога не е виждал жива змия в настоящия си живот. 
От друга страна страховете могат да ни бъдат вменени от родителите с цел възпитание. Често това са страховете от провал, от излагане, без да се съзнава, че без тях не може и те не трябва да се изживяват като драма, а като нещо нормално.
Освен това страховете могат да са свързани и със средата и времето, в които живеем. Това могат да са страхове от война, от болест, от нападение от животни, т.н. Много хора, които са преминавали през такива ситуации, след това носят спомена за тях цял живот и могат да ги предадат на потомците си. 
Страховете са едната част от истината и без тях няма как да я познаваме в нейната пълнота.   Ако няма страхове, то ние не бихме имали спирачки и бихте живели по един неразумен начин. Поради тази причина човечеството трупа познания много векове и предава познанията на децата си. Информацията за тези познания се намира в и общото енергийно поле, в което живеем и е достъпна до всички. 
В астрологията също говорим за страхове. Те се виждат много точно по рождената карта на човека. Добре е човек да познава страховете си, за да знае как да ги овладее. 
Често не е необходимо да ги преодоляваме, особено ако това са кармични страхове. В този случай те могат да бъдат синоним на важен маркер в настоящия ни живот, който да ни показва, че това не е нашата посока. Това могат да са страхове от море, вода, височина, планина. 
Страхът може да бъде както блокиращ, така може да бъде и мотив за действие.
Всеки един от астрологични знаци се свързва с даден страх. Сега ще ги разгледаме и ще обърнем специално внимание и какво е ценното и важното в един страх. 
Първият страх е този от себеизразяването. Той се свързва с това да изпитваме блокажи и да не можем да изразяваме себе си свободно. Този страх може да бъде голям проблем в живота на един Овен, защото този знак се свързва с първичната енергия и сила. Точно поради тази причина този страх може и да бъде много ценен за Овните, защото може да ги блокира да действат лудешки и импулсивно и така може да ги предпази от големи грешки, които биха допуснали. Мотив за изграждане на себе си като авторитет. 

Вторият страх е страхът от бедност. Това е както липсата на пари, така и липсата на лични качества. Този страх се свързва със знака на Телеца. Този страх може да бъде и много мотивиращ при Телеца да действа, както и много му помага да се справи с вродения си мързел. Мотив за придобиване на качества.
Третият страх е този да не те помислят за глупав. Той се свързва с Близнака. Близнаците мразят глупавите хора, които не са осведомени, не образовани, не можещи да общуват, не знаещите. Страхуват се да не ги сметнат и тях да такива. Този страх може да бъде интерпретиран и като интелектуален стимул за Близнаците, който ги кара постоянно да се информират и да задоволяват любопитството си. Мотив за образование.
Четвъртият страх е от изоставяне. Това може да е както физическо, така и емоционално изоставане. Този страх се свързва със знака на Рака. Ракът не търпи емоционалната измяна и обръщането на груб от страна на най-близките. Затова той действа сплотяващо, с грижа и с идеята да се запази заедността. Мотив за грижа. 
Петият страх се свързва с това да не си обичан. Да не си обичан може да означава много неща – да си пренебрегван, да не ти се обръща достатъчно или правилното внимание, да не си ценен, да не си важен и да се потъпква достойнството ти. Това са страховете на Лъва. За да не се случва това, той се стреми да се раздава за другите, да драматизира, да привлича вниманието над себе си, да весели и забавлява другите, да е артистичен, мил и топъл. Мотив за любов.
Шестият страх е от критиката.  Критиката е обвинение, че не си се справил, че не си добър. Показва ти, че не заслужаваш, че трябва да положиш още усилия. Критиката е емоционално нараняваща и подценяваща. Девите, независимо че владеят критиката много добре, едновременно с това много се страхуват от нея.  Тя е мотив те да действат и да се опитват винаги да са перфектни в това, което правят, за да не будят критика.  Тя ги кара да са перфекционисти. Мотив за усъвършенстване.