Страховете винаги са лични. За един човек нещо може да е панически страшно, но същото това нещо може да не буди никаква емоция в друг човек.  Това означава, че страховете са продукт на една пречупена реалност, която ние виждаме през нашите очи. 
В този ред на мисли страховете биват няколко типа. Едните са тези, които носим в себе си от миналите животи. Често човек, който е умрял в последен живот при атака от змии, в този живот се ражда с необяснимо панически страх от змии, дори и никога не е виждал жива змия в настоящия си живот. 
От друга страна страховете могат да ни бъдат вменени от родителите с цел възпитание. Често това са страховете от провал, от излагане, без да се съзнава, че без тях не може и те не трябва да се изживяват като драма, а като нещо нормално.
Освен това страховете могат да са свързани и със средата и времето, в които живеем. Това могат да са страхове от война, от болест, от нападение от животни, т.н. Много хора, които са преминавали през такива ситуации, след това носят спомена за тях цял живот и могат да ги предадат на потомците си. 
Страхът може да бъде както блокираш, така може да бъде и мотив за действие.
Всеки един от астрологични знаци се свързва с даден страх. Сега ще ги разгледаме и ще обърнем специално внимание и какво е ценното и важното в един страх. 
Седмият страх се свързва с идеята за самостоятелност. Тук страшното е да си сам, сам да взимаш решения, да не усещаш подкрепата на другите. Този страх може да бъде много блокиращ и да не позволява на човек да действа, защото прекалено много може да се опасява от провал и от това да поеме едностранно отговорността за случващото се. Този страх се свързва със знака на Везните.  Този страх обаче ни показва колко е ценно партньорството във важните моменти от живота. Мотив за сътрудничество
Осмият страх е страхът от смъртта. Смъртта може да бъде възприема буквално, но може да бъде и синоним на края, на края на взаимоотношенията, на любовта, на емоциите. Може да бъде синоним на безвъзвратната загуба. Това са едни от най-големите страхове на Скорпиона – да спрат емоциите, защото този знак се захранва именно от тях. Този страх провокира и желанието да задържиш някого, да му отдаваш, да го караш да се чувства добре с тях. Мотив за отдаване
Деветият страх е от скуката. Скучно може да бъде ежедневието, сивотата на монотонния живот, еднообразието, сигурността на предсказуемите събития, елементарното съществуване, без да се осъзнава колко смисъл има в него реално. Това е страхът, който се свърза със знака на Стрелеца. Този страх кара хората да бъдат креативни, идейни, позитивни, активни и дейни и винаги да намират начин как а направят живота си интересен. Мотив за позитивизъм.

Десетият страх е от провала. Този страх се свързва със знака на Козирога. Той има много подстрахове – да не се изложиш, да не станеш за смях, да не станеш за лош пример, т.н. Този страх се свързва и с това да си безотговорен и да оставащ нещата сами да се случват, защото така не можеш да ги управляваш, а това неминуемо ще доведе до резултат, който не очакваш, което задължително се приема за провал. Този страх може да кара хората да са отговорни, да застават зад думите и делата си. Мотив за отговорност.
Единадесетият страх е страхът от несправедливостта. Тук се намират и ограниченията, които са налагат на хората, без те да ги искат. Ограниченията се свързват с лимитиране на свободата, а това, само по себе си, е несправедливо. Несправедливо е да се следват и стари и вредни правила, когато те могат да бъдат заместени с нови.  Този страх може да мотивира хората да са иновативни, различни, модерни и развиващи се. Мотив за независимост
Последният страхсъдържа по малко от всеки един страх до момента. Затова и той е най-сложен. Това е страхът от самотата.  Всеки един от предишните страхове е свързан до известна степен с другите хора и тяхната реакция спрямо нас и нашето поведение. Тук страхът е от самите нас. Често хората, които имат този страх, не умеят да са сами и се плашат да остават в собствената си компания.  Този страх кара хората да бъдат компромиси и да могат да прощават, за да не останат сами. Мотив за жертвоготовност. 

Страховете са едната част от истината и без тях няма как да я познаваме в нейната пълнота.   Ако няма страхове, то ние не бихме имали спирачки и бихте живели по един неразумен начин. Поради тази причина човечеството трупа познания много векове и предава познанията на децата си. Информацията за тези познания се намира в и общото енергийно поле, в което живеем и е достъпна до всички.