Колко е трудно да си чувствителен, когато си представител на знаците Рак, Риби и Скорпион
“Да страдаш е много по-лесно, отколкото да се промениш. За да добиеш щастието, е нужна смелост.”, Берт Хелингер

Това е една тема, която се отнася основно до водните знаци, но може да се отнесе и до всеки човек, който има силно представен елемента вода в картата си. Това означава слънце, луна или стелиум в знаците Риби, Рак и Скорпион.
Всеки един човек е емоционален, защото ние всички притежаваме емоции. Емоциите са нещо много лично, което не бива да се сравнява, защото се изживяват по крайно индивидуален начин. В този ред на мисли е грешно да се говори кой е по-емоционален от друг, защото всеки изживява емоциите си с индивидуална сила и няма как да разбере другия, а е излишно да се сравняват емоции. 
Тук ще въведа едно ново понятие, което и ще обясня. Това е понятието „чувствителен”, което ще използвам нататък. Чувствителният човек е този човек, при когото емоциите са в основата на живота му. Те са неделима част от него и той много трудно ги контролира и владее. На базата на емоциите се правят изборите в живота, на базата на емоциите като цяло се живее. Обикновено такива хора са представителите на знаците Риби, Рак и Скорпион, както и всички хора, които имат струпване на планети в тези знаци. 
Чувствителните хора много трудно живеят в материалния свят, който е характерен за ежедневието. Те са раними, меки по душа, отзивчиви и като деца обикновено са много уязвими. 
Ако попаднат в една среда, която не разбира емоциите им и тяхната чувствителна същност, те започват да се затварят в себе си и да изграждат редица емоционални бариери към заобикалящия свят, за да могат да се предпазят. Често тези бариери са свързани с повишаване на килограмите и трудна връзка с физическото тяло. 
Един от най-големите проблеми на тези хора е емпатията. Това е обаче и един от най-ценните им дарове. Ако не умеят да владеят емпатията, чувствителните хора често могат да прихващат емоциите на другите и да ги бъркат със собствените си. Може да сте с много добро настроение, но ако до вас застане жена, която се чувства болезнено самотна, вие можете да прихванете тази емоция, без да е ваша и цял ден да се чувствате най-самотния човек на света. В този ред на мисли емпатията може да бъде плашеща.
 Когато обаче се развие като качество емпатията може много да ви помага в работата, ако се грижите за другите хора. Емпатията е основно качество в медицината, психологията, педагогиката, т.н. Тя може да ви направи изключителни професионалисти, които са силно обичани от всички. 
Има родители, които усетили проблемите на детето, се опитват да го научат да не бъде чувствително. Това се случва обикновено при родителите, които имат момче. Никой никога обаче не може да спре емоциите, защото те са най-голямата сила. Емоциите са свързани с елемента вода. Ако една вода бъде преградена, то това ще е до време. Тя си намира пролука много бавно и накрая срутва всичко по пътя си.  Това се случва и в живота на чувствителните хора. 

Поради дълбоката си емоционалност и неспособност да се защитят от авторитетите в живота си, тези хора се затварят в себе си и дълбоко потъват в тази вода. Техните собствени емоции ги плашат, те си мислят, че са ги блокирали, но реално дори ги е страх да ги погледнат.  Най-често най-чувствителните хора  – мъжете от знака на Рибите, твърдят, че не са емоционални, защото не умеят да приемат собствената си природа, а реално това е най-голямото им богатство. 
Много крехки и уязвими са децата от тези знаци. Лесно могат да се почувстват не обичани, отхвърлени. Емоционалните болки, които им се нанасят се помнят цял живот и то по начин все едно се случват в момента. Чувствителните хора трупат емоционални болки и ги изживяват ежедневно и ежеминутно. Това няма как да бъде добре разбрано от другите хора и те често нямат правилен подход към чувствителните хора. 
Чувствителните хора нямат нужда от съвети от не чувствителни хора, които не могат да се поставят на мястото им. Особено неадекватни могат да бъдат съветите на хора, които им казват да са над нещата и да не се „ връзват” толкова. Чувствителните хора са или под нещата или много в нещата и никога няма да отидат над.
Един от основните проблеми е идеята за самотата. Ако е имало неразбиране от страна на родителите, а това е често срещано, защото чувствителната природа е много дълбока и не лесна за разгадаване, то детето може да се почувства не разбрано, отхвърлено и не обичано от родителите си, независимо какво е реалното отношение на родителите. Урокът на родителите тук е да покажат на детето си, че безусловно го приемат. 
Когато чувствителните хора са отхвърлени, те обикновено са и отхвърлящи, а едновременно с това нещото, за което най-много копнеят, е любов и приемане. 
Когато чувствителните хора са дебели, няма да е лесно да отслабнат нито с диета, нито със спорт. Те често ядат, не защото са гладни, а за да запълнят голямата емоционално празнина в себе си. Няма как да им помогнете отвън, трябва да достигнете до тях емоционално и оттам да започне промяната. 
Най-голямата задача на чувствителните хора, но и най-трудната, е да приемат себе си. Ако се борят със собствените си емоции, те могат да изгубят живота си в една обречена битка, където те ще са вечно губещите. 
Щом сте се родили такива, това означава, че душата ви си е избрала този път и урокът ви е да се справите със собствените си емоции, а всичко започва с тяхното приемане. 
Емоциите са най-важният елемент от живота ни. Затова сме на тази земя – за да изпитваме емоции и един ден в края на живота ни ще ни останат само емоционалните спомени, а не това, което сме натрупали в материален план. 

Вие притежавате този най-голям дар, но за да можете да го използвате добре, вие трябва да го приемете, разберете и обикнете. Това изисква време и себепознание. Този процес може да не е лесен, но е много полезен за вас и реално вие просто нямате друг избор…