Всеки един от нас действа на базата на егото си т.е. на зодиакалния си знак в критична ситуация. Тази ситуация може да е както позитивна, така и негативна. Това може да е ситуация на голяма изненада, на много любов, на супер силна емоция, но може и да е ситуация на криза, на мъка, на стрес. 
Когато са заплашени или поставени в кризисна ситуация чувствителните хора се опитват да се скрият. Емоциите, които изпитват в тези ситуации са много дълбоки и основно нараняващи ги. Една кризисна ситуация първо наранява чувствителния човек, а след това този към когото е насочена. 
При Скорпионите има много голямо търпение и поемане на негативна от една ситуация, но в един момент се избухва, защото водата е придошла прекалено много и точно в този момент всичко се разрушава по един безвъзвратен начин – отношения, представи, планове, мечти. Кризата при Скорпиона е силен емоционален катарзис, който унищожава всичко и предимно вреди на представителя на този знак. 
Раците се самонараняват още повече. Те се стресират ужасно от откритите конфликти и конфронтации. Те често реагират чрез силно свиване в областта на корема и оттам следва един голям блокаж. Раците се напушват с тежки емоции по време на криза и пак ги обръщат срещу себе си, защото един Рак не може да понесе толкова голямо количество негативна емоция. Тя просто го съсипва и го изважда от равновесие. Започва една борба с вината от външния свят, започва самообвинение, че тази ситуация е била допусната и накрая всичко завършва с една голяма обида към целия свят и разбира се – към себе си. 
Кулминацията на кризата в емоционален план е при знака на Рибите. Те са готови в ситуация на криза както да бъдат палача, който по един жесток начин наранява другите, така могат и да бъдат жертвата, която понася целия товар на плещите си, дори с риск за живота си.
 Рибите могат да бъдат палача, жертвата и спасителя едновременно като много лесно могат да преминават от едно състояние в друго.  
Когато водните знаци са потопени в емоциите, те не могат да се справят и да спасят себе си. Често в такива моменти те се затварят емоционално в себе си, защото се чувстват супер уязвими.  В такива моменти те не са логични и не могат да дадат стройно обяснение за действията си, а това ги прави още по-уязвими. 
Дори и да не вярвате, те ви спасяват със своето абдикиране, защото в такива моменти те не са способни да понесат пълния стрес на една ситуация и да бъдат от тази полза, от която вие имате нужда. В такива моменти се замислете дали тези хора не са ви дадени в живота, за да ви научат сами да се справяте, а освен това и да поемате отговорност за друг човек, ако пък и на вас ви се налага да ги спасявате. 

Най-тежко е когато това е баща ти  т.е. символа на сигурността и на закрилата в живота ти.  Тук трябва да се разбере, че много често той не, че не иска да бъде тази сила, която очаквате от него, но той просто не може. А щом вие сте го избрали, то трябва да се замислите каква е целта на този избор и от какво познание има нужда душата ви. Може би баща ви, с поведение си, ще ви мотивира да бъдете самостоятелни, силни и да не разчитате на другите. 
В живота нищо не се случва случайно. Важното е да можем да разчитаме знаците на съдбата, защото в тях винаги се крие нещо позитивно. А що се отнася до чувствителните хора, то те са ценни и важни учители в живота на всеки един от нас.