Сатурн е както следача на кармата, така е и планетата, която отговаря за дисциплината, за реда, за традициите, за стабилността и сигурността.  Това е и планетата, която отговаря за социалния ред. 
Също така Сатурн е най-силен в знака на Козирога. Когато той се чувства силен, той дава отлична проява на качествата си. В този знак той е отлично организиран, мотивиран и амбициозен. 
В социален план преминаването на Сатурн през знака на Козирога е период на големи социални промени. Въвежда се един нов социален ред. Това става на всеки 29 години, когато се нанасят редица важни социални промени, които след това се разгръщат и стават част от живота на хората. 
Поставя се неговата основа, която се развива през следващите години. Цикълът на Сатурн е от около 29 години и може да се каже, че през тези години ние живеем в този социален ред, който е бил поставен в първия момент. Всеки един цикъл има своя край, а след този край идва и новото начало. 
Предишният път Сатурн е бил в знака на Козирога от февруари 1988 година до февруари 1991. Това е период на големи социални промени, особено за нашата страна. Това, което се случва с нашата страна, обаче, е просто следствие от големите социални и политически промени в световен план.   Един социален ред замества друг. 
 Бъдещето често се свързва с позитивното, но само когато си готов за него. Когато не си подготвен за отговорността, която ще ти бъде дадена, то тази промяна може да бъде един огромен стрес, който да бележи живота завинаги.
Как се отразяват тези промени в личен план? Обикновено чувствата са много смесени. От една страна има страх от бъдещето, защото пластовете много се разместват и не се знае какво ще се случи, но от друга страна има надежда, насочена към този нов социален ред, има и вяра в бъдещето. 
Тогава се отнема сигурността на хората, защото един модел се променя с друг. Тогава хората са много уязвими емоционално, но пък стават много твърди и устойчиви на промените, защото усещат, че те са неизбежни. 
Точно такива са и децата, които се раждат през този период. Това е нелек период, в който не е лесно да се отглеждат деца. Самите души, които избират да слязат тогава, знаят това. Това са смели души с голяма опит, който носят в себе си голяма устойчивост, стабилност и мъдрост. От тях се очаква да приложат тези си качества в живота на земята. 
Социалните промени се отразяват и на семействата на тези деца и те още в ранна възраст виждат и усещат какво значи отговорност и как да с справяш с нея. 

Тук вече имаме всички разновидности на отговорността. Имаме както много отговорни хора, така и крайно безотговорни, които цял живот носят идеята за се противопоставят на стария ред и постоянно се бунтуват за нещо. Това е и другото лице на Козирога. 
Това са стари души. Какво означава това? Означава, че в един такъв сложен период на земята могат да дойдат само много опитни души, които са натрупали много опит и имат много познания и няма да се уплашат от сложната ситуация, а дори ще имат  познание как да се справят с нея. 
Кога ще се справят с нея? Когато приключи цикъла от 29 години и те са на тази възраст. Това ще са хората, които ще поставят основните на новия социален модел, точно както се случи в България в края на 80- те години. 
Хората родени със Сатурн в Козирог януари 1959 и януари 1962 бяха тези хора, които бяха силно въвлечени в промените и ги съпреживяваха най-силно. 
Това ще се случи и след края на 2017 година, когато Сатурн отново ще влезе в знака на Козирога, а с това събитие ще започне едно ново политическо и социално подреждане, което ще доведе до един различен свят.