Това е една мисъл, която има много интерпретации. Чували сме я и под формата, че всяка една нация трябва да помни историята си, за да не допуска негативните сценарии от миналото да се повторят.
В езотеричен план, колкото и трудно да звучи за разбиране, няма време, а име процеси. Тези процеси са свързани. Ние ги делим на минало, на настояще и на бъдеще. В действителност това е един цялостен процес, в който не толкова случките са важни, колкото поуките и това, което сме научили.
Първият елемент, към който ще обърнем поглед е планетата Сатурн. Сатурн се свързва с традициите, с миналото, с кармичните уроци, с това, което трябва да поправим в живота си, за да сме по-щастливи.
Често начинът, по който трябва да се справим, е на базата на ред и дисциплина – все понятия, които са ни трудни и изискват една истинска личностна зрялост, която в много от хората липсва.
Планетата, която се свързва с бъдещето е Юпитер. Тя винаги носи идеята за оптимизъм и за разширение, за вярата, че винаги нещо добро предстои.
В този ред на мисли можем да разгледаме Сатурн като символ на миналото, което трябва да бъде поправено, а Юпитер като символ на бъдещето, което ни очаква.
В момента Сатурн преминава през знака на Стрелеца. Какво означава това? Какво иска от нас Сатурн?

Сатурн изисква от нас да променим гледната си точка и начина, по който сме възприемали света до момента. Изисква да се учим, да изследваме, а не да вярваме на това, което ни се казва, защото в бъдеще ще разберем, че истината е крайно индивидуално понятие, а не е колективна.
Има много истории от миналото, които са интерпретирани политически, културно и еволюционно така, че да ни разделят и да ни показват колко сме различни. Винаги различен е бил синоним на опасен, на заплашващ. Но ние винаги сме различни за някого – това означава ли, че постоянно трябва да сме в конфликт?
Именно на базата на различието се е изграждала национална идентичност, култура, нация. За жалост това е една илюзия. Ние не сме различни. Ние сме еднакви. Историята е доказала, че тези, които най-много си приличат, най-много се конфронтират и се правят насила на различни. И в живота на най-големия нещастник има щастие и в живота на най-големия щастливец има много нещастни моменти – всичко е въпрос на гледна точка. Истината е, че ние сме свързани и сме много по-еднакви, отколкото си мислим.
Различията дават пъстрота на света и множество гледни точки, а това винаги са варианти, опции, възможности.
Това е и урокът, който иска да ни даде Сатурн сега. Представите за щастие и нещастие са еднакви в различните общества по света, а всеки се стреми да е щастлив, а щастието е отговорност на всички. Щастието, както и нещастието за заразни– важно е да решим за себе си с какво искаме да сме заразени.
Точно когато Сатурн преминава през знака на Стрелеца нещастието е това, което властва като новина и като заплаха. Защо се получава така? Защото темата за щастието тази, която изисква от нас дисциплина и отговорност да я намерим и да я задържим в живота си. Това ще стане, само когато разберем какво е за всеки един от нас да бъде щастлив.

Сатурн изисква от нас три неща:

1. Да потърсим и да видим позитивните примери в миналото, които можем да използваме сега
2. Да потърсим собствената ни истина по отношение на миналото и да не се съгласяваме с това, което ни е казано, а да потърсим какво се крие зад тази колективна истина
3. Сатурн изисква от нас да помним старите грешки и да се учим от тях, за да не ги повтаряме
Сега можем да погледнем и към бъдещето, което се символизира от Юпитер. В момента той преминава през една от най-трудните си позиции – тази на Девата. Това означава, че успехът ще идва бавно, след много анализ, след много положен труд и много упоритост.
В момента просто изграждаме себе си по един нов начин, а това е много важен процес, който изисква много сериозно отношение и внимание на всяка една стъпка.
Тази тенденция ще се промени през втората половина на годината, когато Юпитер премине в знака на Везните – отново една трудна позиция за Юпитер, който обича да бърза, да се изявява и да е смел. Тогава той ще иска от нас сътрудничество. Всичко ще се постига, когато си подадем ръце и разберем другата гледна точка. Ако към аз, не се прибави ти, то няма да има ние.

Юпитер изисква от нас три неща:

1. Да разберем, че в този отрязък от време късметът и успехът няма да ни се изсипят на главата и ще трябва да поработим за тях
2. Да разберем, че успехът често зависи и от друг човек и за да стигнем до него, то трябва да се научим да си сътрудничим
3. Да се отворим към другия и да го приемем като някой, който ни допълва, а не ни заплашва.

И точно, когато се научим да си сътрудничим, да виждаме света по един нов начин и да сме различни, то тогава ще настъпи един нов социален ред, който ще се базира на промяната в самите нас. Това не е далечното бъдеще, а е точно в края на следващата година, а имаме толкова много неща да свършим…

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n