Много неща се случват около любовта през последните 60 години. Тя хем се променя много като понятие и се трансформира до неузнаваемост, хем си остава същата.
Ако преди любовта е била подвластна на правилата и нормите на Сатурн, за който вече говорихме, сега постепенно навлизаме в сферата на Уран, тъй като бавно и постепенно навлизаме е ерата на Водолея.
Винаги е имало любов, но тя не винаги е водела до брак. Сега това се случва на базата на свободния избор, но преди това е ставало поради социалната рамка, в която са били поставени хората. Често предците ни казват:” Каква любов, те хората едва са оцелявали”. Това е самата истина.
Любовта е понятие от духовния порядък. Това е чувство, което се базира на усещания, на взаимност, да нужда, на потребност. Ако обаче любовта е поставена в една мизерна среда, в която хората оцеляват, то някак си няма време за нея, тя остава на заден план. Пораждат се и поговорки :” Любовта на мъжа минава през стомаха” или арабската поговорка ;” Да поучиш дар от любимия е все едно да изядеш стафидка”, т.н.
Някак си, ако любовта е поставена грубо в материалния свят и то в една среда на липса, където е важно оцеляването, тя не може да се развие по начина, по който трябва.
Преди любовта е била сложна. Не винаги се е реализирала по свободна воля. Имало е много бракове, които са били уредени, а това е една силна емоционална травма за съпрузите, особено ако не са се харесвали, която се е отразявала на поколенията след тях като елемент на липса на любов в поколенията.

Много често хората са били женени за непознати при навършване на дадена възраст. Тук се изключва личния момент на избор, на лична готовност и зрялост за връзка, встъпване в брак и търсене на личното щастие. Просто се е пресъздавал едни и същ модел за оцеляване в продължение на векове.
Любовта не е можела да съществува сама по себе си, а винаги е имала някаква социална украса, идея за предаване на семейно богатство и силно влияние от родителите.

10401483_707763945987225_7566073824361965906_n
Тази любов, която е била искрена и споделена, често е била определяна за порочна и извън социалната норма и за нея има много песни и легенди, в които се възпява нейната трагика.
Вече сме говорили, че и кодовете на живота много се промениха. Кодовете на живота са синоним на начина, по който живеем. Ако преди тези кодове са били ориентирани към репродукция и оцеляване, то сега акцентът пада на духовното и индивидуално израстване на всяка една личност.
В този ред на мисли уредени бракове и такива, които не се базират на свободен избор и на любов са отживелица за модерното общество, но все още се практикуват в много страни от света.
Тук има и една представа, което много се бърка. Това, че всички са били женени преди не означава, че те са се обичали. Често не са. Често мъжете не са били готови за отговорността, която им се е възлагала на възраст, за която не са били готови. Често жените не са получавали нищо хубаво от тези мъже по същата причина.
Чувството, което ги е свързвало е било на предопределеност и обреченост, защото целта е била да се запази семейната единица, точно както повеляват кодовете на репродукция и на оцеляване.
Всеки един от партньорите е търсел сигурност в другия, защото и животът е бил сложен като оцеляване. Всеки е изпълнявал задължения и е имал отговорности за да бъде в тази връзка. И независимо че се е казвало, че живеем е патриархат, то винаги е имало много силна и много доминираща роля на жените в семейството.
Любовта е била красива и търсена винаги, но не винаги е била в основата на една връзка в миналото. Личният избор е бил на заден план, а това е карало много хора никога да не са познавали любовта или дори и да са се запознаели с нея, след като са били насилствено женени, то са намирали тези си пориви за грешни.
Това са остатъците от ерата на Рибите, в която вярванията, догмите и религията за били първостепенно значими. Представите сега са напълно различни. Те са подвластни на Ерата на Водолея, в която живеем.
Каня всички, които искат да си поговорим за любовта на нашата втора среща за този месец, която ще се проведе на 17 Февруари. Повече информация за събитието можете да намерите на този линк:
https://www.facebook.com/events/789370281167775/

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n