В момента живеем в ерата на Водолея и тя предполага към всяко едно понятие да се отнасяме с много идеализъм, с идеята за свобода и за непринудено изразяване на собствените нужди.

Това се отнася и до любовта. Все повече хора се сблъскат със свободния избор по отношение на любовта и имат чувството се живеят в едно море от възможности. Така казва обществото. Такава е и енергията на ерата на Водолея – да се чувстваш свободен да избираш, да не си ограничен и усещаш, че винаги можеш да промениш тази ситуация, която не ти харесва.

Истината е, че това е енергията на бъдещето. Тя сега се развива, но още не се е развила в пълния си блясък.  Ако преди, в ерата на Рибите, връзките са се базирали на предопределеност, на емоции, на примирение, на оцеляване, то сега те се базират на идеята за свободата и за липсата на ограничения.

Това е нов тип любов, която се появява основно в интернет. Това е мястото, където от дома си човек може да прави всичко, включително и да намери любов.

Това book_heart-wallpaper-1920x1080е нов тип общуване, което е много непонятно за хората, които са свикнали със стария тип ухажване и флиртуване. Това, обаче е една реалност, за младите хора, които познават само нея. Истината е, че това е любов от разстояние, в която има много илюзии. Тя отразява и моментното състояние на много хора, което се свързва с невъзможност за общуване и изграждане на един пълноценен жив контакт.

Това е една игра на маски, в която всеки може да бъде когото си иска зад снимката и зад профила. Истината обаче е, че зад всеки профил има нужда и желани за близост и търсене на някакво емоционално удовлетворение.

Какви са обаче грешките на този модел, които създават голямо разочарование и объркват общуването:

  1. Всеки може да представя себе си както иска. Въпрос е на хубава светлина и поза по отношение на снимката. Виртуалният образ често се разминава в реалния и това води до разочарование.
  2. Дава се чувството на необятен избор, а това не е така. Човек не смее да избере и цени избора, защото постоянно е поставен в ситуация на избор. Човек има чувството, че постоянно може да избира все по-добри опции, просто защото се предлагат. Чувства се като дете в магазин за играчки, което се цели в най-хубавата играчка, с която да се фука, но не знае дали тя е по джоба на родителите му и ако не му я купят, то следва голямо разочарование.
  3. Създава се усещането, че всички са ти достъпни, защото това е така. Във виртуален план всички са достъпни, но в реалния живот с много от тези хора никога и никъде няма да се срещнете, защото нямате нищо общо и никога няма да имате. Идеята за бедната мексиканка и влюбения в нея милионер съществува основно в сериалите на Латинска Америка. Това, че всеки избор не е твоя избор също бъди разочарование.
  4. Виртуалният свят дава безброй опции за запознанство, но дава и много повече опции за отхвърляне, което води до разочарование.
  5. Във виртуалния свят представа се изгражда на базата на снимки и кратки описания, но липсват тези 15 секунди от живия контакт, в които душите разбират дали са една за друга. Каквато и да е била комуникацията във виртуалния свят, то без тез 15 живи секунди, няма истинско общуване. Често това води до разочарование на живо.

Какво е заключението? Заключението е, че колкото и да се променила любовта тя си остава същата. От една крива форма е преминава в друга.

А коя е правилата? Само индивидуалната.  

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n