Ако живеехме в друга епоха, различна от крайния материализъм, в който сме потопени, най-силните знаци на зодиака щяха да бъдат Девата и Рибите, защото това са знаците, които ни показват как да служим на другите хора и как да се грижим за тях както физически, така и емоционално.

В съвременното общество, обаче, техните ценности не са добре разбрани. Девите се опитват да се борят постоянно с крайните и изтощителни материални ценности и да се доказват по един отличен начин, а това ги прави раздразнителни и много критични. Рибите, със своята дълбока емоционалност и нужда за близост, остават неразбрани, криворазбрани, подценени.

Това е нормално за една социална норма, в която се цели доминацията на егото, а способността за служене се подценява. Ние постепенно губим тази способност. Не я губим само по отношение на другите, но и на самите себе си. Често не познаваме добре емоционалния си свят, нуждите си, не знаем как да си услужим. Какво правим? Опитваме се да се впишем в рамките на един изтощителен материален модел, който само изтощава.

Знакът на Рибите ни учи точно на обратното. Учи ни на това да спрем, да се вслушаме в себе си и в собствената ни интуиция. Само по този начин можем да чуем и да си припомним собствения си път.

Рибите са носители на дълбокото познание. Те не разбират, но те усещат, а това е много по-ценно, защото разбирането се свързва с обяснение, което се дава от другите, а усещането е правилната и неподправена информация. Рибите знаят!

Освен това всяка една Риба е дошла с идеята да служи на хората, които обича, дори да се жертва за тях и да ги кара да са щастливи. За да се случи това на Рибите им е отнето егото и е много развито чувството за съпричастност.

Рибите са много отворени към другите хора и това ги кара лесно да усещат енергията, настроенията им. Усещайки винаги истината, това предизвиква в тях много болка. Те усещат тежкото и в близките си, егоизма им, обърканото им поведение, злобата, лицемерието, лъжите. Това ги кара да си замълчават и да се затварят в себе си. Ако един представител на знака Риби започне да говори, можете да чуете страшни и нелицеприятни истини за вас.

Рибите, обаче носят идеята за саможертвата. Това ги кара да обръщат всичко към себе си. Това предизвиква в тях крайни емоционални състояния, с които те не могат да се справят. Това води до депресии, до фобии, до обсебване с нелогични страхове и опасения, от които сякаш няма край.

Рибите са знак, който се свързва с елемента вода. За да се живее активно в конкурентния и агресивен свят, обаче трябва огън. С огън се излиза от водата. Това, във физически план, може да става като привнасят огън в живота си чрез „огнени” алкохолни напитки, цигари, т.н.

Алкохолът има две функции при тях. От една страна ги кара да започнат да говорят и да придобият социална смелост, но  от друга страна им позволява да отиват в един илюзорен свят, където им е по-приятно, защото реалният живот може да бъде прекалено груб и остър за тях. В този ред на мисли алкохолът, опиатите, цигарите – всичко това може да бъде както спасение, така и генератор на енергия. В този ред на мисли трудно може да се раздели представител на знака на Рибите от алкохола, ако вече е посегнал към него.

Какво може да е решението? Решението се крие в другия аспект на знака на Рибите, а той е развиване на духовност. Това означава на базата на силния интелекти и интуицията, която притежават, представителите на знака на Рибите да опознаят и приемат емоционалния си сят, да разберат мисията си в този живот, да я приемат и да позволят на другите да им помагат, защото често Рибите знаят как да дават, но им е трудно да получават.

Знакът на Рибите носи в себе си способността за емоционална обвързаност, за съпричастност. Разбира се, те не могат да изпитват тези чувства постоянно към всички, за което биват обвинявани. Те са обвинявани и в слабохарактерност и прекалено мекота, особено мъжете. Това обаче е силата на този знак. Той е отразителен. Той съществува добре, когато до себе си има добър и стабилен партньор, който да го балансира, усеща и разбира. Затова и знакът на Рибите е един от важните знаци, които се свързват с любовта.

И разбира се – всеки един от представителите на знака се ражда с този позитивен потенциал, но той е просто семенце, което трябва да бъде развито. От самите Риби зависи кой пътя ще изберат – този на алкохола или този на духовното израстване.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n