Потопени в материалния свят, ние често забравяме, че нашата първична природа е духовна. Ние сме духовни същества, които просто за кратко използват физически тела като транспортни средства, с които преминават през живот.

Истината е, че всяка една истинска болка е духовна, след това емоционална, а накрая се стига и до физическото й проявление. Не можем да разглеждаме процесите отделно, защото те са прекалено силно свързани, много повече отколкото си представяме.

Символът на физическото здраве е знакът на Девата. Той се свързва с правилното хранене, с диетите, с необходимостта да пречистваме организма си на физическо ниво. Той ни показва колко е важно да спортуваме, да се движим и по този начин да поддържаме тялото си.

Символът на емоционалното здраве е знакът на Рибите.  Този знак се свързва с духовното прочистване, с прошката, с освобождаване от негативните емоции. Този знак ни показва колко е важно да работим по отношение на духовното си израстване и да балансираме енергията в себе си, емоциите си, за да бъдем истински здрави.

Наближава пролетта и темата за здравето и за външния вид излиза на преден план. Всеки иска да е здрав, да е в добра форма и да бъде харесван. Започват много процедури по разкрасяване още от сега, за да може след няколко месеца да бъде демонстрирано лятното тяло, което е добре да прикове погледна на другите по един положителен начин.

Много хора се подлагат на диети, не се хранят, заместват храната с вода, но не отслабват. Много често това са хората, които са пълно поради емоционални причини. Те не могат да отслабнат само чрез физическа намеса, защото първопричината е емоционална. Когато имаме сериозен емоционален проблем, а той винаги е свързан с не обичане или не получаване на достатъчно внимание от страна на родителите, то се получава една голяма празнота, която се запълва с храна, защото храната е символ на оцеляване, символ на любов, символ на всичко това, което е отсъстващата майка.

Затова тези хора обичат храната –тя им дава всичко, от което имат нужда да са щастливи, а освен това имат достъп до нея, а до реалната майка може и да нямат.10516688_693445360752417_3368737449988656716_n

Когато имат нужда от любов, те просто се тъпчат и то много, докато не се препълнят с любов т.е. с храна. Те не могат да се откажат от храната. Все едно е да ги накараш да се откажат от майка си. Много хора с подобни проблеми предпочитат да умрат, но не и да спрат да се хранят. На тези хора не може да им се помогне физически – нито чрез спорт, нито чрез хапчета и диети.

На тези хора може да им се помогне само с емоционално подкрепа, разбиране и психологическа помощ. Тези хора са емоционално спрели някъде много отдавна и като малки деца седят вцепенени там, без да могат да помръднат и се уповават само на единствената любов, което познават т.е. на храната. Често тези хора носят много силен инфантилен елемент в себе си, който ги държи към едно детско поведение, което се свързва липса на мотивация, липса на издръжливост и устойчивост, липса на отговорност към собствения си живот и тяло.

За тези хора е много важно да разберат, че са обичани, че са приети, че са добре такива каквито са, че могат да бъдат себе си, без да се страхуват, че постоянно ще бъдат отхвърлени.

След като се успокоят тези хора, трябва да им се даде кураж отново да стъпят на пътя на своя живот и в началото да им се помогне да проходят, да добият смелост и да продължат сами, защото те са спрели някъде някого от страх. Трябва да се излекуват емоциите си, да се повлияе на духовното им здраве. Чак тогава вече можем да говорим за физическото.

А за щастие или за жалост без него не може. Тялото трябва да се движи, но хората с тежки проблеми с килограмите имат точно проблем да се раздвижат, да тръгнат, защото се страхуват, неуверени са в посоката и в начина на придвижване.

Затова не се учудвайте, ако не постигате шеметни резултати във фитнеса, не се учудвайте, ако сваляте и качвате килограми леснo. Има нещо на много дълбоко ниво, което ви тормози. Трябва да го извадите, да го изчистите, да го преодолеете и след това всичко ще се нареди от само себе си.

Пролетта е идеален момент както за емоционално, така и за физическо пречистване, затова възползвайте се от тази енергия.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n