Живеем в общество, в което привидно се толерират само позитивните ценности. Не е прието да си негативен и ако се държиш по този начин, често си заклеймен. Все едно се насажда идеята, че всичко е позитивно и негативното не съществува.

Истината е, че добро и лошо са просто гледни точки и начини на интерпретация, които се сменят през годините. За да опознаеш истинската природа на доброто, няма как да не познаваш лошото, защото те живеят в свързаност, която не може да съществува, без която и да било от двете части.

Гневът се приема за нещо разрушително и за нещо неградивно още от ранна детска възраст. Тогава често сме недоволни от поведението на родителите, особено на майката, която искаме да е наше пълно неразположение, но ние не можем да изразим гнева си към това, който ни е създал и ни е дал живот. Дори и като го правим се чувстваме виновни. Поради тази причина гневът и вината са много силно свързани, а когато има вина, то винаги има и само наказание, което често се изразява с болест.

Най-трудно се отработва гнева при огнените знаци в астрологията и особено в детските им години. Всеки един представител на тези знаци е дошъл на тази земя да работи над това да развие егото си, да се научи да се справя с него, а за да стане това, то той трябва да познава параметрите на това его, както в позитивните му аспекти, така и в негативните. Силното его може да защитава другите, да им е упора, да е силата, от която се нуждае един процес, но силното его носи и голяма агресия, която трябва да бъде овладяна.

Как се овладява агресията? Когато се мине през нея и тя бъде опозната. Без да си позволиш да изразиш агресията си и гнева си, то няма как да ги познаваш и да знаеш на какво са способни. А когато природата ти е силно свързана с действието, то няма как да се избегне агресията. Агресия често е синоним на неспособност за действие. Това е енергията, която остава в нас и не може да намери път навън. Когато остане в нас, то  тя се обръща срещу нас, защото в своята същност, агресията, която изпитваме към другите, започва от агресията, която изпитваме от самите себе си.

Всяко едно дете, което е възпитавано да бъде послушно и да не създава проблеми и не се е научило да изразява агресията си, в зрели години има сериозни проблеми със здравето и със социализацията.

Както казах, най-засегнати са хората, които имат силно представени знаците Овен, Лъв и Стрелец в картите си, особено когато става дума за позиция на Луната в тази знаци.

Има два начина, по който може да се потисне агресията. Единият е невидим, а другият е видим. Често хората, които имат много голяма нужда да изразят себе си, да се наложат, но нямат тази възможност, задържат енергията в себе си и тя се обръща срещу тях. Тези хора много често страдат от епилепсия. Това е т.нар невидим начин.  Обикновено това са хора, които изпитват силна вина, че са гневни и не могат сами да се справят с тази вина. Често това са представители на знака Овен или хора със силна марсова природа.

Видимият начин често се свързва с обриви и с гнойни пъпки по цялото тяло. Това е агресията, която се е показала, но още не може да бъде заявена. По-лесно е да се притъпи проблема като се сравни с кожно неразположение, но реално гнойните обриви, червените петна по лицето и тялото, това се признаци на скрита агресия и на неизразен гняв. Представителите на знака на Стрелеца са много склонни към такива проблеми.

Пълната неспособност за социализация и агресивна реакция на защита във всяка една ситуация е характерна за представителите на знака на Лъва. Когато един Лъв не може да бъде себе си, той е много мрачен и свиреп човек, който постоянно напада, докато реално вътрешно плаче. Това е реакция на безсилие. За Лъва е най-трудно да бъде пречупен и да не може да изразява гнева си, защото това е най-силният знак.

Непознаването на гнева и неспособността за справянето с него е една от основните причини за проблеми във взаимоотношенията в зрели години. Гневът нито е толкова страшен, нито е толкова разрушителен. Той може да бъде пречистващ и след него една връзка да се сдобие с огромна хармония.

Има твърдения, които казват, че само гневният човек казва истината, защото тогава е максимално себе си. Това се отнася и до партньорството. Ако не си виждал партньора си гневен, то реално не го познаваш.

От всичко казано до момента се разбира, се проблемът при непознаването на гнева и неспособността да го изразим започва още в детството, а в зрели години създава много здравословни и междуличностни проблеми. Затова е много важно родителите да позволяват на децата си да изразяват гнева си и да не го задържат в себе си. Само познавайки параметрите на гнева, човек може да го владее и да го използва по един конструктивен начин в живота си.

Темата за гневът в семейството е само една от темите, които ще обсъждаме на предстоящата лекция на 21 Април. Записванията продължават, а повече информация за събитието можете да намерите тук

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n