Нервното напрежение се поражда от много фактори. От една страна ние носим предпоставките за него в рождената си карта, а те се активират в точния момент от транзитиращите планети т.е. тези, които в момента преминават и засягат рождената ни карта.

Основният символ на нервно напрежение, който може да се забележи в една карта това е съвпадът на Слънцето или Луната с планетата Уран, както и всички мажорни напрегнати аспекти на Уран със Слънцето и Луната. При тези ситуации характерът трудно може да бъде овладян. Нервният импулс предхожда всичко и тези хора първо действат, а след това мислят какво се е случило. Често те действат правилно, защото носят в себе си идеализъм и идеята за справедливост, но резултатите понякога са разрушителни по отношение на ситуации, взаимоотношения, планове.

През предстоящите две седмици две от личните планети ще се обърнат и ще създадат много предпоставки за нервно напрежение. Това са Марс, който ще се обърна на 17 Март и ще бъде ретрограден за около три месеца и Меркурий, който ще се обърна на 28 Март  и ще бъде ретрограден за период от три седмици. Знаците, които най-силно ще усетят това влияние са тези, които са управлявани от тези две планети. Знаците управлявани от Меркурий са Дева и Риби, а от Марс – Овен и Скорпион. Именно тези знаци ще имат проблеми с темперамента си и с изразяването му.

Всеки един от астрологичните знаци  е подвластен на нервно напрежение, което не може да овладее. То обаче се изразява по различен начин. Ще разделя знаците на стихии и така по-лесно ще дам определение за нервното напрежение при всеки един знак.

Първата група е на огнените знаци. Това са мъжките знаци, които са свързани с активната изява на егото. Това са Овен. Лъв и Стрелец. Всеки един от тези знаци може да бъде силно невротизиран, когато бъде ограничен и му се налага да се справя с тежък и несправедлив авторитет било то родител или шеф. В такива моменти в тези знаци се отключва една силна агресия, която се дължи на силно нервно напрежение. Решението при всеки един от тези знаци е да му бъдат дадени насоки, но да му бъде позволено да действа, да е самостоятелен, смел и активен и по този начин енергията да протича по един конструктивен начин.

Втората група е на земните знаци. Това са Телец, Дева и Козирог. Това са знаци, който са ориентирани към сигурността и към стабилността в живота и те реагират много остро, когато това им е отнето. За тях е важна както емоционалната, така и материалната сигурност, както и социалния престиж. Ако някоя от тези теми не се случва по положителен начин в живота на представителите на земните знаци, това води до силна невроза при тях. Решението е представителите на тези знаци да бъдат оставени да се успокоят и да бъдат поставени в една сигурна за тях среда.

Третата група е на въздушните знаци. Това са Водолей, Близнаци и Везни. Това са знаци, които се свързват с обмена на идеи и с комуникацията. Това са много активни в идеен план знаци, които обичат да мислят, да разсъждават, да учат, да интелектуализират. Всяко едно ограничение в тази насока, предизвиква силна гневна и нервна реакция при представителите на тези знаци. Успокоението идва, когато на тези знаци им бъде позволено да се изкажат, да споделят мнението си и по този начин напрежението в тях да отшуми. Най-трудно е да задържат в себе си това, което имат да кажат.

Най-деликатната група е на водните знаци. Това са Раците, Рибите и Скорпионите. Това са знаци, които трудно изразяват нервното напрежение, защото често го обръщат навътре към себе си и то е предпоставка за много емоционални и физически неразположения. Това са емоционалните знаци, които отработват стреса емоционално като често го оставят в себе си и чувстват вина, болка и напрежение, които не могат да изразят. Решението при тези знаци се крие в самите тях. Блокирана енергия убива. За да се реши проблема те трябва да се осмелят да изживеят емоциите си, дори и те да са тежки. Трябва да ги изживяват и да ги оставят да се оттекат от тях, докато вече ги няма.

Истинското познание за емоционалния свят на всеки един от нас, обаче, се крие не в позицията на Слънцето т.е. зодията, а в позицията на Луната.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n