След като си поговорихме за майката, няма как да не отдадем и дължимото на бащата. След майката той е най-важният човек в живота ни. В семействата, в който няма майка, той буквално е най-важният човек в живота на децата си.

В астрологията образът на бащата се свързва с планетите Слънце и Сатурн. Слънцето е символ на личното достойнство, на способността да изразяваш егото си, да се наложиш, да владееш мъжката си енергия. Сатурн се свързва с идеята за ред, за социална структура, за спазване на правилата, за дисциплина. Точно с това се свързва и образа на бащата в живота ни.

Бащата е символ на условната любов. Бащата изисква от нас да се държим по определен начин, след това ни хвали и ни обича. Той поставя задачи, цели, които ние преследваме, за да му се харесаме, а след това той ни възнаграждава. Затова неговата любов е условната и тя идва след безусловната любов на майката, която ни е родила  и от която сме били част.  Ние сме социализирани с баща си чрез майката. Тя показва детето на бащата и му казва – то е твое, тя казва на детето кой е баща му.

Сходен е и модела в социален план, затова отношенията с бащата са съпоставими с отношенията, които имаме в социален план. Често начина, по който се чувстваме към баща ни, се отразява на поведението ни в социален план, сред хора, в работата.

Следва една от важните истини за бащата, която няма да се хареса на повечето майки, особено на тези, които сами гледат децата си. Детето е изградено точно 50 % от майка си, нейните гени, карма и родова обремененост и точно 50 % от баща си. Майка, която твърди, че детето е само нейно, често отказва да приеме мъжката страна, тази която идва от бащата, в детето си.

Това е особено травмиращ  момент за момчетата, за които бащата е по-важният родител през пубертета. Бащата е този, който предава идеята за мъжественост на сина си. Когато няма такова предаване между баща й син, имаме мъж, който не иска да порасте и носи в себе си страх от социалното, от кариера, от реализация. Той често се свързва с идеята за дете и момче. Този мъж, който често няма връзка с мъжкото начало, се чувства не мъж.

Бащата има и много важна роля в живота на момичето. Момиче, което не е преминало през фазата „принцесата на татко”, която обикновено се случва преди 10-та година, често има проблеми с мъжете след това и най-вече със собственото си самочувствие и усещане за жена.

Децата без бащи неслучайно са определяни от обществото като непокорни, невъзпитани и диви. Именно бащата дава идеята на Сатурн за принадлежност към обществото, за спазване на правила и постигане на целите в социален план. Без бащата ние се чувстваме слаби – сякаш тази опора, която по природа трябва да е зад гърба ни, отсъства и ние имаме чувството, че винаги можем да паднем.

Стигнахме и до поредната очевидна скрита истини. Всички живеем, за да накараме баща ни да се гордее с вас и да ни одобри. Това е описано още в приказните, когато всички молят баща си за позволение и благословия. Ако бащата позволи, никой не може да те спре – ти можеш да си безкрайно силен.

Как можем да проследим ролята на баща ни в нашия живот? Това става, когато разгледаме позициите на Слънцето и на Сатурн в картата ни. Това ще са едни от астрологичните теми, над които ще говорим на предстоящето събитиет, посветено на бащата. Втората стъпка от цикъла Пре:програмиране ще се случи на 9 и 10 Ноември и се казва “Баща ми в мен”. Местата са ограничен брой и остават много малко свободни. Побързайте да заявите участието си на events.xyli.leonis@gmail.com

Повече за събитието можете да видите тук: https://www.facebook.com/events/1852375104817142/

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n