Пътят до нашата истински работа, тази която ни прави щастливи и ни зарежда с позитивна енергия е много сложен. Този път има редица компоненти, които трябва да се отчетат.

Първият компонент, разбира се, са родителите. Важно е родителите да познават децата си добре, да забелязват талантите им и да ги развиват, а не да ги карат сляпо да следват техния професионален път, просто защото така повелява традицията.

Вторият компонент е собствената воля. Дори едно дете да усети, че е тласкано в посока, която не е неговата, то винаги има право на личен избор. Само че трябва да заяви и отстои този избор през авторитетите в живота си.

Колкото и абсурдно да звучи в нашата страна тази очевидна истина, но доброто  и правилно насочено образование е свързано с  успеха в работата. В България се случва така, че повечето хора завършват висше образование, а след това работят нещо съвсем различно. В този ред на мисли този важен етап от живота – висшето образование вместо да бъде конструктивен елемент се превръща в пет загубени години и човек след това започва от нулата.

Моделът на стария живот, където човек започва една работа и я работи цял живот, също вече е в миналото. Животът е прекалено динамичен, за да може човек да  остане на едно място и да не се развива.

Най-важният елемент, обаче, си остава енергията, която развиваме чрез работата си.  Работата е повтарящо се действие, което вършим всеки ден. Тя развива в нас едни качества, а други оставя на заден план. Хората често махат с ръка и казват – аз просто работя това за пари, не ми пука за дейността. Независимо дали ви пука или не то работата ви оказва влияние. Ако не сте на правилното място, то работата за вас може да е мъчение, да ви тика в посока, в която вие не намирате нищо ценно за вас и това може да води до сериозни емоционални разстройства.

Всеки един зодиакален знак се свързва с отработване на някакъв тип енергия, от която се нуждае, за да се чувства добре. В този ред на мисли всеки един знак носи потенциал за дадена работа и за дадено призвание.

Казали сме, че зодията е пътят, по който е поела душата. Именно работата и задълженията, които имаме всеки ден в рамките на осем часа или повече, е един от елементите, които ни помагат по пътя.

Ако вашето дете не иска да развива тези качества, определени от знака му, е добре да се замислите кой или какво му пречи да развива енергията си.

Овен: Знакът на Овена се свързва с първичната мъжка енергия. Този знак се свързва с нуждата от изграждане на собствения авторитет по един позитивен начин, а това става на базата на смелост и поемане на риск. Във физически план енергията на Овена има нужда от изразяване и често се свързва с кариера в спорта. Представители на този знак обичат да бъдат инструктори по спорт, да са професионални спортисти, да се занимават с добрата физическа форма на хората.

От друга страна енергията на Овена предполага поставяне в конкурентни ситуации, където представителя на знака на Овена да победи. Това могат да са ситуации, свързани с бизнес, с риск, с менажиране на фирми и екипи. Овенът трябва да умее да поема личната отговорност и да застава за думите и делата си. Това го кара да се стреми към шефската позиция, независимо в каква структура се намира. Така той ще развие достойнството и гордостта си.

Тази енергия може да се развива добре не само от представители на знака на Овена, но и от представители на другите огнени знаци, както и на въздушните. Тази енергия може да е много сложна и да натоварваща за представителите на знаците Рак, Риби и Телец.

Телец: Това е знакът, който се стреми към емоционална и материална стабилност, а по пътя си често се бори със собствения си мързел. Телецът обича работи, в които да се развива, да свиква с тях и да получава повишение и потупване по рамото на равни интервали. Рискът не е любим за Телеца, дори може силно да го разстройва. Този знак обича да действа последователно и на сигурно и именно работата трябва да му дава тази сигурност – от една страна това трябва да е работа, която гарантира пари, но и трябва да е работа, в която няма прекалено голям стрес. Да, за пари Телецът ще се постарае да ги изкара, но сблъсъкът му със стреса ще остави прекалено големи травми в живота му.

Телците обичат да се занимават е неща, които са им близки и приятни. Те обичат да готвят, да се занимават с хранене, обичат естетиката – харесват модата и цветята, нещата които създават уют и хармония. Финансовите структури много привличат Телците, защото им дават идеята за близост до парите и за сигурност.  Телците често имат и много силно развити артистични заложби и биха ги развивали, ако усетят, че им носят пари и другите ги ценят по тази причина, но ако не намират начин да изкарват пари по този начин, често могат да се отказват от артистичната кариера.

Хармоничните цели на Телеца могат да се практикуват успешно от всеки един зодиакален знак, но като че ли най-трудно ще е за Стрелците и Скорпионите.

Близнаци: Целите на Близнака са свързани с това да развива комуникацията в себе си, да разбира различни гледни точки, да е потопен в различни ситуации, да общува с различни хора. Най-важното за един Близнак е да му е интересно. В момента, в който се загуби елемента на интересното всичко се разваля. Освен това работата не трябва да предполага прекалено голямо задълбочаване, защото задълбочаването е избиране на една тема над всички останали, а това не е по вкуса на Близнака, защото той предпочита да знае от всичко по малко, отколкото много само от едно нещо.

Невротичната природа на Близнака предполага в работата му да има динамика, да има случване, да има пътувания – било то физически или ментални. В този ред на мисли Близнаците винаги могат да бъдат открити в медиите, агенциите за ПР, от тях стават добри търговски представители, отлични учители, анализатори, научни работници.

Ако един Близнак не се чувства интелектуално стимулиран, той може да бъде много нещастен. Идеалистичната представа на Телеца за вечна сигурност, последователност и тромав процес, могат да побъркат един Близнак, защото той е добър в това да види краткия път, а не сигурния път на Телеца, без който той не може да се развива.

Тази енергия може да бъде унищожителна както за Телците, така и за Козирозите, така и за Скорпионите.

Рак: Раците са много емоционални хора, които са силно свързани с дома и семейството и са много склонни да следват семейните традиции или това което искат от тях родителите. Раците винаги търсят емоционална обвързаност с работата си и са много нещастни, когато не я получават или усещат, че работата им се е важна за другите. Емоционалното им колебание може на моменти да се превръща в безотговорно отношение. Те се борят с това чувство, когато стават „псевдо” отговорни, но в такива моменти те са много уплашени и сковани и често отблъскват другите хора от себе си.

Раците се чувстват добре, когато могат да се погрижат за другия човек. Те могат да намерят грижа във всичко. Могат да са бокери, които да се погрижат да имате жилище, могат да са лекари, които се грижат за здравето ви, могат да са възпитатели, които се грижат за децата ви, могат да са фризьори и гримьори, които се грижат за красотата ви. В корпоративния свят това пак са хората, които се грижат за компютрите ви, за подбора на персонал, за уюта на работното място. Важното е да има грижа и важното е Ракът да в открива в работата си, защото това ще е голям мотив за него да продължи напред.

Тази енергия е трудна за огнените знаци и Козирога, защото могат да намират тази кариера като прекалено услужлива и не даваща възможност за лично изразяване и демонстрация на собствените качества. Все пак всичко е въпрос на гледна точка…

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n