Енергията на годината е подчертано сложна. Сложността идва, че годината носи в себе си идеята за новото начало, за новия старт и за новата енергия. Дотук всичко звучи повече от позитивно. Сложното идва от факта, че за да дойде началото, първо трябва да минем през края. А краят се свързва с раздяла със старото, с ненужното и с това, с което сме свикнали и си го браним на всяка цена. В този ред на мисли годината може да е много стресираща.

Стресът ще идва от факта, че ще има много неочаквани промени във всеки един план. Независимо дали се прави план в битов и семеен аспект или става въпрос за междудържавни планове, то всичко ще се променя в последния момент и първоначалния план няма да се изпълва.

Годината изисква да действаме с високо ниво на хуманизъм, но и не с наивност. Това значи да можем да преценим и да отсеем кой наистина е нуждаещ се и да му помогнем, но и да разобличим и да не толерираме измамниците. Хуманният подход изисква наистина да разбираме болката и страданието на другите и да осъзнаваме, че и самите ние много лесно можем да влезем в ролята на другите.

Проблемът с разбирането на другостта, обаче, ще продължи. Тъй като светът все още живее в мъжката енергия, другостта се наказва с агресия и не разбиране, както и заклеймяване като нещо грешно и опасно. За жалост това е взаимен процес. Трудно е емоционалното разбиране на другостта, а без него всички проблеми ще си останат.

Ако действаме далеч от хуманния подход, ние ще се потопим в една силна невроза, ще разрушаваме, но няма да имаме идея как да градим. Така можем да се разделим с още исторически паметници, реликви и ценности, които са принадлежали на предишните култури. Идеята е да се разбере принципа на преходността  и да разберем, че няма как да заличим миналото, защото забравеното минало се повтаря в бъдещето, за да ни напомни за себе си.

Годината е добра за сътрудничество и за партньорство и тази тенденция продължава от миналата година. Много по-лесно ще се реализират проектите, ако се действа в партньорство. Годината е добре за професионални сътрудничества и за бракове.

При все това създаване на емоционални или професионални връзки 04 Март и 15 Април ще е непрепоръчително, защото Венера ще бъде ретроградна.

В световен план всички международни планове и сътрудничества ще бъдат осмислени по нов начин и някой от тях ще бъдат прекратени. Това могат да са събития като фактическото излизане на Англия от Европейски съюз, както и преосмислянето на членството от страна на други страни. Темата за ние и тях ще се активира още повече и може да стане ясно, че нации като гръцката и немската нямат общи визии за съвместно развитие. Може да има и предпоставки за нови сътрудничества.  Всичко това може да бъде обявявано от медиите като криза и нещо съдбовно, но в действителност това ще е един естествен процес, който ще следва своя ход. Всичко това води до идеята за нов световен ред, който ще се случи след началото на 2018 година.

В национален план отново се дава едно ново начало, но за да бъде успешно, то не трябва да се допускат грешките от миналото. Ролята на България сега е да разбере кой е приятел и кой не е и с кого е подходящо да дружи и с кого й е вредно по отношение на позитивното й развитие. Много големи заявки и обещания ще бъдат дадени на думи, но ще трябва смелост за да се реализират. Този, който бъде смел ще се открои като лидер и другите ще го следват.

Грешните избори през годината ще съвпадат с периодите на ретрограден Меркурий. Годината започва с такава позиция и с нея завършва, а другите два трудни момента по отношение на информацията ще са през април и август.

Има и един особен период през годината, който можем да наречем „период на работа над грешките и отработване на кармичните задължения”. Това се отнася както до междуличностните отношения, така и до междудържавните. Този период началото на април до септември. Този период ще изисква от нас както да сме справедливи, така и да се променим по начин, които събитията ще изискват от нас.

2017 много ясно ще ни покаже, че нешо безвъзратно си отива като модел и като начин на поведение в личностен и обществен план и че искаме или не, то промяната е на ход. Промяната ще изисква адаптация и отворено съзнание – за тези, които ще могат да действат по този начин, годината ще е безкрайно успешна!