Астрологията е сложна наука, която има различни степени на усвояване. В началото е събирането на информация за позициите, след това е отлежаване на тази информация и така докато се стигне до момента, в който астрологът почувства сам материята и започне да я тълкува по собствения си начин.

Всеки започва изследването на астрологията от зодиакалния си знак. Това е най-лесно и най-достъпно като информация. Човек винаги знае Слънцето през кой знак преминава и не е много сложно да го провери. Така човек започва да се идентифицира с единствената астрологична информация, която има – тази за зодията си.  Това е като да знаеш, че си българин и да се опиташ да се разпознаеш в характеристиките на това понятие.

След това, когато човек реши да се задълбочи в астрологичното познание, разбира, че съществува асцендента. Той, обаче, остава пълна загадка за повечето хора какъв е по своята същност и тъй като не е много ясно, хората решават да го наричат втори знак и гордо се идентифицират с него и дори го поставят в по-голяма важност от зодията си. Хем е нова информация, хем не си обречен в това, което казва зодията си, особено ако тя не е много социално престижна.

Същността на астрологията все още не е спомената до момента. Това е позицията на Луната в рождената ни карта. Защо не е толкова популярна? Защото тя трябва да се провери чрез специална програма или сайт. В наше време всяко едно приложение, свързано с прогнозата за времето дава информация в кой знак се намира Луната в този ден.

Защо Луната е толкова важна? Защото Луната е основната на нашия живот. Ако има позиция, в картата ни,  с която се идентифицираме още от самото раждане, това е Луната.  За много хора това си остава единствената опитност, която развиват в този живот и никога не стигат до развитие на зодиакалния си знак.

Тук всеки би попитал – ама как така? Ами така. И детето се ражда с тяло, но дълго време не може да го управлява, крайниците му са меки, не може да ходи, да държи. Така става и със зодиакалния знак. Разбира се, че той действа от самото ни раждане, но действа като нещо непознато, елементарно и грубо, което не сме усвоили.

Ще дам няколко примери: Близнакът знае как да бръщолеви, но и не да анализира до известна възраст. Лъвът и Овенът са избухливи и докачливи, но не и смели и достойни до известна възраст. Ракът е обидчив и болезнено чувствителен, но не мил и грижовен до известна възраст.

Каква е обаче основната на живота ни? Това е Луната. Човек с Луна в Близнаци има вроден усет към информацията, човек с Луна в Овен и Лъв се ражда със силно изградена представа за себе си и остро его, човек с Луна в Рак тръгва от опитността да бъде мил и грижовен. Лунният знак е това, с което винаги ще се разпознаете в астрологията. Ако средата, която ви отглежда и ситуациите, в които попадате, не стимулират развитието на слънчевия ви знак т.е. зодията е възможно вие никога да не го развиете до степен да се вижда и да ви е полезен.

Ще си останете в сферата на фрагментираното му познаване и ще ви е чужд. От личната ми работа с хора през последните години мога да заключа, че тези хора не са изключение, а са една голяма маса.

Асцендентът също се развива. За да го владеете добре, то първо трябва да се научите да се социализирате, да сте минали през някаква социализация – училище, семейство, университет. Да, твърдението, че той се активира след 30-та година по-добре, е вярно, защото тогава вие умеете да се социализирате о-добре.

Асцендентът никога не може да е доминиращ в живота ви, особено що се отнася до близките ви, защото това ви е социалната маска. Ако все пак той е, това значи, че вие не допускате никого до себе си и сте изключителен лицемер.

Едва след 30-та година започвате да работите активно и по развиването на позитивните качества на зодиакалния ви знак и то ако имате достатъчно смелост и достойнство, защото позицията на Слънцето в рождената ви карта се свързва с това.

Единствената позиция, с която винаги се идентифицирате е тази на Луната. Затова можем да кажем, че Луната показва вашата истинска същност, а дали ще развиете потенциала на зодията си и ще се научите да се социализирате добре, това зависи само от вас и от усилията ви. Някои хора успяват, други не.

Луната, обаче, е тази даденост, на която винаги можете да стъпите и да се чувствате сигурни.

Не е необходимо да ми вярвате, защото просто можете да проверите всичко това за себе си. Просто трябва да сте над 30 години, за да можете да усетите всички процеси по-добре.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n